13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.09.2023 / 09:59 Svijet - Kineski predsjednik

Xi: Kina i SAD 'trebaju i moraju' ostvariti miroljubivu koegzistenciju

Xi: Kina i SAD 'trebaju i moraju' ostvariti miroljubivu koegzistenciju
Foto: Agencije
Kineski predsjednik Xi Jinping poručio o je dvojici veterana američkih Letećih tigrova koji su se borili za Kinu tokom Drugog svjetskog rata da Kina i SAD "trebaju i moraju" ostvariti miroljubivu koegzistenciju, ...

... nudeći dodatne nagovještaje objema stranama za smanjenje stalnih napetosti.

U odgovoru na pismo bivšeg pilota Harryja Moyera i pilota topnika Mela McMullena, Xi je naveo da su narodi Kine i Sjedinjenih Država dijelili istog neprijatelja u borbi protiv Japana i da su stvorili "duboko" prijateljstvo, prenose kineski državni mediji u utorak.

Zagledane u budućnost, Kina i Sjedinjene Države, kao dvije velike zemlje, snose sve bitniju odgovornost za svjetski mir, stabilnost i razvoj, kaže Xi.

- Trebale bi i morale postići uzajamno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnju u kojoj svi dobijaju – navodi kineski čelnik.

Njegov poziv na stabilne i miroljubive veze uslijedio je nakon niza sastanaka i razgovora između američkih i kineskih zvaničnika posljednjih mjeseci usmjerenih na smanjenje napetosti i obnavljanje kanala komunikacije, uključujući kontakt između njihovih vojski.

Američka dobrovoljačka grupa, poznata kao Leteći tigrovi, bila je borbena grupa, koja se sastojala od bivših američkih pilota koje je unajmila Republika Kina predvođena Chang Kai-Shekovim Kuomintangom, za borbu protiv Japana u vremenu 1941-42. godine.

Avijatičari, čiji su avioni dobili kultni status zbog svojim lica ajkula na trupovima, bili su nadaleko poznati u Kini po svojim hrabrim podvizima suočeni s nadmoćnjiim japanskim snagama dok su se uzdizali u nebo sa seoskih pista koje su Kinezi ručno popločali.

- Trenutno se kinesko-američki odnosi suočavaju s brojnim poteškoćama i izazovima - poručio je kineski potpredsjednik Han Zheng američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u ponedjeljak.

- Svijetu su potrebni stabilni i zdravi odnosi Kine i SAD - kazao je Han, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo