28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

19.09.2023 / 10:22 BiH - Benjamin Sinanović

Odluku o izboru policijskog komesara ZDK povučena sa sjednice Vlade

Odluku o izboru policijskog komesara ZDK povučena sa sjednice Vlade
Foto: FENA
Ministar unutrašnjih poslova Benjamin Sinanović povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona odluku o imenovanju novog policijskog komesara tog kantona.

Kako je u izjavi za medije objasnio Sinanović, na ovakav se potez odlučio zbog iščekivanja odluke Kantonalnog suda u Zenici po žalbi bivšeg policijskog komesara Rusmira Šišića. Šišić se žalio na smjenu te u žalbenom postupku, na ukidanje privremene mjere zaštite od Općinskog suda u Zenici koji je prije dva mjeseca i donio spomenutu mjeru.

- Tačka je povučena s dnevnog reda iz razloga što smo prije dva mjeseca imali situaciju kada smo razriješili dužnosti policijskog komesara Rusmira Šišića, a nakon dan-dva donesena je odluka Općinskog suda u Zenici o privremenoj mjeri. Šišić je vraćen na posao. Dakle, u ovoj situaciji ta je mjera ukinuta od strane Općinskog suda, međutim Šišić se žalio i pred Kantonalnim sudom u Zenici očekuje se odluka u roku od tri-četiri dana, da predmet bude riješen po njegovoj žalbi - kazao je Sinanović.

Zbog svega navedenog i do konačne odluke Kantonalnog suda Zenica, dodao je, ne vidi razlog zašto se ne bi prolongiralo izjašnjavanje na sjednici Vlade ZDK o potvrdi izbora novog policijskog komesara.   

- Mi ne bi ništa s tim izgubili, ali formalno-pravno odluka Kantonalnog suda u Zenici može imati posljedice. Ne treba zaboraviti da i pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine imamo proces koji se tiče ocjene ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Proces pred Ustavnim sudom FBiH je zaseban, ali barem iz formalno-pravnih razloga smatram da trebamo sačekati tri-četiri dana i odluku Kantonalnog suda Zenica, da bi ponovo ova tačka bila na dnevnom redu Vlade ZDK i da bismo imenovali policijskog komesara - smatra Sinanović.

Konkursna procedura za izbor novog policijskog komesara već je provedena, a Nezavisni policijski odbor ZDK-a predložio je Vladi ZDK dva najbolje rangirana kandidata - Almira Gazića ili Adisa Imamovića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo