23°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 27°C

19.09.2023 / 12:08 BiH - Potpisani ugovori

Foto/Video: Pripravnički staž za 40 povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica potpisalo je ugovore kojim je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika s VSS kroz rad, sa ili bez zasnivanja radnog odnosa, u općinama Federacije BiH i na području entiteta RS.

Kako je u izjavio ministar Nerin Dizdar, jedan od temeljnih zadataka ministarstva jeste da osigura istinsku održivost povratka.

- Održivost povratka je prije svega osiguranje egzistencije I osiguranje radnih mjesta. Svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi, ne samo povratnika ima tu osnovnu prepreku a to je nedostatak osnovnog radnog staža. Ministarstvo je ovim putem osiguralo za 40  mladih ljudi, taj pripravnički staž, koji će zapravo biti osnova za njihovo trajno zaposlenje, kazao je Dizdar.

On je naglasio I da ministarstvo paralelno s ovim projektom ima trajni poziv za zapošljavanje povratnika u javnim institucijama na lokalnom nivou.

- Dakle jedinice lokalne samouprave, javna poduzeća i ustanove. Gdje se nadamo da će iduće godine biti trajno zaposleni uz podršku ovog ministarstva, naglasio je ministar Dizdar.


Također se medijima obratila i jedna od potpisnica ugovora, Merisa Šukilović, diplomirani professor razredne nastave.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dio ovog projekta. I što ću zahvaljujući federalnom ministarstvu, odraditi svoj pripravnički staž. I time steći veliko iskustvo koje će mi vjerujem  biti od velike značaja u budućnosti.

Potpisivanjem ugovora osigurava se obavljanje pripravničkog staža ovim kandidatima kod 32 poslodavca u 22 općine u BiH.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je 12.6.2023. godine objavilo Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža, na koji se prijavio ukupno 71 kandidat, i to 31 pravni subjekt – poslodavac i 40 fizičkih lica potencijalnih pripravnika. Za realizaciju ovog programa osigurano je više od 500.000 KM.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo