23°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

19.09.2023 / 14:17 Crna hronika - Akcija 'Overdose II'

Pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Rudog

Pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Rudog
Foto: FENA, MUP RS
Policijski službenici Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, od vrše pretrese na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

U saradnji s pripadnicima MUP-a Republike Srpske, pretresi se vrše i na području Rudog.

Operativno-taktička akcija „Overdose II“ provodi se pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentovanja krivičnih djela organizovani kriminal (čl. 250 KZ BiH) u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama (čl. 195 st. 2 KZ BiH/ i neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe (čl. 193 KZ BiH).

U dosadašnjem toku aktivnosti, prilikom pretresa su pronađene određene količine:  NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, gotovog novca u EUR i BAM valuti, oružja i municije, te mašine za rudarenje kriptovaluta. Također, privremeno su oduzeta i tri putnička motorna vozila.

U službenim prostorijama je u toku kriminalistička obrada nad više osoba.

Akcija „Overdose II“ rezultat je operativnog rada policijskih službenika koji su vršili analizu podataka dobijenih dešifriranjem komunikacija putem Sky aplikacije među osumnjičenim osobama, te je nastavak operativno-taktičke akcije provedene u aprilu ove godine, saopćeno je iz MUP-a KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo