8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.09.2023 / 14:33 Ekonomija - Premijer FBiH

Nikšić: Uskoro smanjenje doprinosa i povećanje minimalne plate

Nikšić: Uskoro smanjenje doprinosa i povećanje minimalne plate
Foto: Vlada FBiH
S rezidentnim predstavnikom MMF-a o provođenju reformi i donošenju seta fiskalnih zakona ...

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u nastupnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyku.

Nikšić je upoznao rezidentnog predstavnika sa aktivnostima koje Vlada Federacije BiH poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

- Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plate i povećanje minimalne plate. Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate - istakao je Nikšić.Tudyka je potvrdio opredijeljenost za nastavak podrške MMF-a javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Prenio je federalnom premijeru koje su glavne preporuke iz izvještaja MMF-a proisteklog nakon što su nedavno zaključene tzv. konsultacije prema članu IV sa našom zemljom.

- Kada je u pitanju finansijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, te uspostavu fonda za finansijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizička lica. U fiskalnom sektoru one se tiču unapređenja odgovornosti i transparentnosti u javnim preduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju - kazao je Tudyka.Na sastanku je najavljena i skora posjeta osoblja MMF-a iz Vašingtona našoj zemlji, što će također biti prilika za razgovore o prioritetnim reformskim aktivnostima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo