25°C
Mostar 31°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

19.09.2023 / 15:00 Obrazovanje - Javni poziv

Vlada KS izdvojila 4.250.000 za naučnoistraživačke projekte

Vlada KS izdvojila 4.250.000 za naučnoistraživačke projekte
Foto: FENA
Ministar za nauku, visoko obrazovanje i malde Kantona Sarajevo, Pavle Krstić, potpisao je ugovore sa ovlaštenim predstavnicima za sufinansiranje naučnoistraživačkih, umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojih projekata i programa.

Za tu svrhu je iz Budžeta KS izdvojeno rekordnih 4.250.000 KM.

Premijer KS Nihad Uk izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima te kazao da je prvi puta javni poziv otvoren za mlade istraživače.

- Prvi puta smo izdvojili 250.000 KM za mlade istraživače, kako bi i oni imali šansu da apliciraju među starijim kolegama, jer sa kvalitetom, svojim profesionalnim referencama, ne mogu uvijek biti na nivou starijih kolega. Stoga smo otvorili dva javna poziva: za već ostvarene akademske naučnike, a drugi je za buduće – kazao je Uk.

Obećao je i da će u narednom periodu povećati budžet za nauku, umjetnost.

Uime Rektorata UNSA, Vladi KS koja je prepoznala značaj ulaganja u nauku i istraživanje, zahvalio je profesor Mirza Dautbašić.

On je kazao kako je bilo gotovo 10 miliona prijavljenih projekata za sufinansiranje, a tek 2,5 miliona su izabrani u skupini subvencioniranja naučnoistraživačkih projekata.

- I ove godine Vlada KS je izdvojila sredstva za nagradu ekselentnim, najboljim istraživačima sa UNSA, tako da ćemo i ove godine nagraditi one koji su svoje aktivnosti, radove, publikovali u ekselentnim međunarodnim časopisima. Takvih je puno – kazao je Dautbašić.

Sveukupni cilj aktivnosti i Vlade KS i UNSA je, kako kaže, pozicioniranje UNSA ne samo kao regionalnog, nego i evropskog naučnog centra.

Od trenutka kada su sa Krstićem potpisali ugovore, potpisnici ugovora, oni koji su aplicirali posvetit će se realizaciji svojih projekata.

Krstić je najavio da će i sutra potpisati slične ugovore, te izrazio posebno zadovoljstovo što sufinansiraju istraživačkorazvojne projekte čiji su nosioci mladi naučnici i istraživači u iznosu 250.000 KM, kao si subvencioniranje troškova izrade doktorskih disertacija, oko 82.000 KM.

- U fokusu je naučna zajednica, mladi istraživači koji će unaprijediti privredu Kantona Sarajevo, ali time i privredu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Krstić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo