13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.09.2023 / 15:13 BiH - Herojski grad

U Goraždu održano centralno obilježavanje Dana mobilizacije policije R BiH

U Goraždu održano centralno obilježavanje Dana mobilizacije policije R BiH
Foto: FENA
Centralna manifestacija obilježavanja 19. septemnbra, Dana mobilizacije policije Republike Bosne i Hercegovine održana je danas u Goraždu, a ovim povodom u gradu na Drini okupili su se članovi udruženja veterana policije iz svih dijelova Federacije BiH.

Program je počeo postrojavanjem jedinica na platou zgrade kantonalnih institucija, a nastavljen je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda. Upriličen je i defile ulicama grada, a učesnici i brojne delegacije polaganjem cvijeća na spomen obilježjima odali su počast i ubijenoj djeci Goražda te poginulim pripadnicima policije.

Na 32. godišnjicu mobilizacije u Goraždu je svečano otvoren i Trg veterana policije, treći u FBiH, a ploču s natpisom otkrili su veterani policije Ismet Subašić i Mehmed Agović te ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nusret Hubjer i policijski komesar Damir Bogunić.

- Vidim mladost i stare prekaljene borce, kolege koji su nesebično branili ovu državu BiH, hvala vam što ste uveličali ovaj skup i hvala svima koji su omogućili da imamo Trg veterana policije u Goraždu - kazao je predsjednik Udruženja veterana regije Goražde 1991-1995. Šefik Hodžić.

O značaju obilježavanja Dana mobilizacije policije i o ulozi koju je imala u odbrambeno-oslobodilačkom ratu bilo je govora i na svečanoj akademiji koja je održana na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić”.

- Ovdje u Goraždu se trude da radom i angažmanom osvježe sjećanja na poginule kolege, šehide, ranjene borce i njihove familije, da nas okupe i da podjelimo one trenutke iz 1991. godine kada nismo ni znali šta nas čeka - kazao je predsjednik Skupštine Unije veterana policije FBiH Željko Lonča.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RBIH Avdo Hebib naglasio je da ovaj dan treba zlatnim slovima biti upisan u historiju BiH.

- Da to nismo uradili toga dana ne znamo šta bi dalje bilo i sa čime bi se mogli boriti. Neću govoriti o uvjetima koji su determinirali mobilizaciju policije, pogrešno se često upotrebljava pojam 'mobilizacija rezervnog sastava policije'. To je bio samo administrativni pojam koji smo vodili u evidenciji kako bi je mogli uključiti kad nam zatreba. Čim smo izvršili mobilizaciju više nikada nije bila nikakva rezervna već aktivna, dobila je sva ovlaštenja. Svi dobro znate šta se dešavalo u BiH i kolike su kolone barikada bile napravljene na cijelom prostoru i koliko je ljudi ubijeno samo iz naših redova policije prije početka rata, oko 25 momaka je dalo svoje živote od Zvornika, Bugojna, Sarajeva, Lašve i drugih - kazao je između ostalog Hebib.  

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić poručio je da nije slučajno da se i ovaj datum obilježava u sklopu programa 18. septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda.

U obilježavanju Dana mobilizacije policije RBiH, pored veterana policije i veterana rata iz grada domaćina, između ostalih, učestvovali su i predstavnici veterana iz HNK, Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, Udruženja policajaca “Septembar 1991” iz Novog grada te Prve brigade policije Sarajevo, Udruženje veterana policje Cazin kao i veterani policije iz Žepe.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo