17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.09.2023 / 17:49 Svijet - Brazilski predsjednik

Lula: Ostajemo protiv podjele svijeta na zone uticaja

Lula: Ostajemo protiv podjele svijeta na zone uticaja
Foto: EPA

Brazil će i dalje biti kritičar svakog pokušaja da se svijet podijeli na zone uticaja i da se obnovi hladni rat, rekao je danas brazilski predsjednik Luis Injasio Lula da Silva u govoru na sjednici Generalne skupštine UN, javila je Srna.

"Geopolitička stabilnost i bezbjednost neće biti postignuti tamo gdje postoji socijalna isključenost i nejednakost. UN su rođene da budu dom razumijevanja i dijaloga. Jednostrane sankcije nanose veliku štetu stanovništvu pogođenih zemalja. Štaviše, Savjet bezbjednosti UN progresivno gubi svoj kredibilitet. Njegova paraliza je najslikovitiji dokaz potrebe i hitnosti da se reformiše, da bi bio reprezentativniji i djelotvorniji", rekao je Lula.

Brazilski predsjednik je govorio o "neravnopravnoj i iskrivljenoj" zastupljenosti u upravi Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke, ocijenivši da je to neprihvatljivo.

"Odbacujemo plan koji koristi imigrante kao žrtveno jagnje, koji nagriza državu blagostanja i koji napada prava radnika. Moramo spasiti najbolje humanističke tradicije koje su inspirisale stvaranje UN", naglasio je Lula.

On je u govoru ukazao i na ozbiljnost klimatske krize, problema gladi u svijetu i nejednake raspodjele bogatstva na globalnom nivou.

"Deset najvećih milijardera imaju više bogatstva nego 40 odsto najsiromašnijeg dijela čovječanstva", rekao je Lula.

On je upozorio da bi ambiciozna akcija UN usmjerena na razvoj "Agenda 2030" mogla da doživi veliki neuspjeh i da se većina ciljeva održivog razvoja realizuje sporim tempom.

Brazilski predsjednik je istakao i potrebu zaštite ljudskih prava, naročito prava žena, LGBT i kju zajednice, kao i neophodnost očuvanja slobode štampe.

"Novinar, poput Džulijana Asanža, ne može biti kažnjen zato što informiše društvo na transparentan i legitiman način. Naša borba je protiv dezinformacija i sajber kriminala. Aplikacije i platforme ne bi trebale da ukidaju zakone o radu za koje se toliko borimo", rekao je Lula.

On je naglasio da će Brazil, kada preuzme predsjedavanje u Grupi 20 1. decembra, uložiti maksimalan trud da borbu protiv nejednakosti u svim njenim oblicima stavi u centar međunarodne agende.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić će se sutra obratiti tokom opće debate. Komšić se sastao sa južnokorejskim predsjednikom Jun Suk Jeolom. Razgovarali su o unapređenju ekonomske saradnje i otvaranju južnokorejske ambasade u Sarajevu. Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i bh. ambasador pri UN-u Zlatko Lagumdžija počeli su seriju sastanaka, među kojima i sa američkim državnim sekretarom Antonyem Blinkenom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo