13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

19.09.2023 / 20:39 Kultura - Mostar

Otvorena izložba 'Priča zelene boje' autorice Maje Behmen-Novalić

Otvorena izložba 'Priča zelene boje' autorice Maje Behmen-Novalić
Foto: Centar za kulturu

"Priča zelene boje" naziv je izložbe Maje Behmen-Novalić koja je u utorak navečer otvorena u Galeriji Centra za kulturu Mostar.

 "(…) Svega što se sjećam u vezi likovnog svijeta Maje Behmen-Novalić  moglo bi  se sažeti  u sintagmu koja prekriva cijeli njezin duboko humanistički naum, trud i svrhu: Potraga i žudnja za ljepotom. Njezino pribježište je u paralelnom svijetu, a njezinu osobnom vizualnom konstruktu likovne kreacije, gdje ne postoji ni zlo, ni bol, ni rat. Njezine slike slave onoga koji ima 99 najljepših imena", napisao je o djelima Maje Behmen-Novalić, profesor Ibrahim Kajan.

Govoreći o zelenoj boji, urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić, dr. komunikologije čije je polje ekspertize kromatika, odnosno znanosti o bojama rekao je da je ta boja omiljena svakom šestom Europljaninu te da je i Egipćanima bila jako bitna boja koja je imala pozitivne konotacije kao što su: plodnost, mladost, rast, razvoj, regeneracija.

Ezoterizam koji srećemo u renesansi, dodao je, vuče ipak korijene iz perioda gradnje piramida, mitske figure Ozirisa, a romantizam uvodi u moderne standarde zelenu boju kao boju prirode.

Medicinska istraživanja dokazuju kako zelena boja smiruje i opušta, snižava krvni tlak i usporava rad srca. Inače kada je riječ o bojama svako od nas  određenu boju vidi na neki svoj način, a ponekad svako vidi samo ono što stvarno želi da vidi, napomenuo je Terzić.

Uz slike Maje Behmen-Novalić na izložbi je prikazano i nekoliko radova njezine kćerke Merjem.

Maja Behmen- Novalić rođena je 1979. godine u Mostaru. Diplomirala je 2.000. godine na Univerzitetu "Džemal Bijedić", na Odsjeku za likovnu kulturu u klasi profesorā Nusreta Pašalića i Mirsada Begovića. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika Mostara. 

Sudjelovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo