13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

19.09.2023 / 21:49 Regija - New York

Vučić u UN: Još nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Vučić u UN: Još nećemo uvoditi sankcije Rusiji
Foto: Agencije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Njujorku da Srbija još neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji iako na tome zapadni lideri i dalje insistiraju i, kako je rekao, ne propuštaju priliku da mu drže pridike zbog čega bi to Srbija morala da uradi.

Vučić je novinarima u Njujorku, gdje predstavlja Srbiju na Generalnoj skupštini UN, izjavio da mu predstoji sastanak na kojem će mu visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj i ostali zvaničnici EU držati pridike o potrebi da se Srbija pridruži zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

- Saslušat ću ih i ponoviti da Srbiju vodim ja i da kao njen predsjednik sa tim još nisam saglasan. Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo. Ali, već godinu i sedam mjeseci mi vodimo takvu politiku, koja je fer i odgovorna, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi onda u tim stvarima učestvovali - rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, Vučić je ukazao da je predsjednik SAD Džozef Bajden u svom današnjem govoru na Generalnoj skupštini UN istakao da je najvažniji princip teritorijalni integritet, da je na drugom mjestu suverenitet, a da su ljudska prava tek na trećem mjestu.

- Ja ću i njega i Analenu Berbok, koja je to također isticala, podsjetiti da SAD i Njemačka ne stoje uvijek uz Povelju UN i da to, prije svega, nisu činile 1999. godine, kada je 19 najjačih država tuklo jednu slabašnu zemlju na Balkanu, ali i i dalje ne poštuju principe i dokumenta UN, uključujući i Rezoluciju 1244 - naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto je EU promijenila svoj raniji stav da je za propast posljednje runde dijaloga u Briselu odgovoran premijer Kosova Aljbin Kurti i da se sada pominju "dvije strane", Vučić je rekao da nije došlo do poistovjećivanja odgovornosti Beograda i Prištine, iako je to tražilo devet zemalja.

- To su zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i one su tražile da EU uravnoteži stav. Reč je o državama koje nas smatraju krivim zato što uopšte postoji problem Kosova - rekao je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo