8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.09.2023 / 20:36 Politika - New York

Konaković i Cafier: Potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju BiH i Argentine

Konaković i Cafier: Potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju BiH i Argentine
Foto: MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine Santiagom Cafierom.

Tokom susreta su istaknuti dobri politički odnosi dviju zemalja, bez otvorenih pitanja, te naglašeno prijateljstvo BiH i Argentine unatoč geografskoj udaljenosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan.

Argentinska strana informisala je delegaciju BiH da je 5. septembra 2023. godine donesena odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na svim nivoima u cilju unaprjeđenja bilateralnih odnosa, saradnji BiH i Argentine u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru UN-a, te kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za period 2025.-2027. godine.

Konaković i Cafier razmijenili su mišljenja i o političko-društvenim prilikama i vanjsko-političkim prioritetima obje zemlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo