13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

19.09.2023 / 23:51 Svijet - Reakcije

Blinken i Macron pozivaju Azerbejdžan da odmah prekine ofanzivu

Blinken i Macron pozivaju Azerbejdžan da odmah prekine ofanzivu
Foto: Vijesti.ba

Šef američke diplomatije Antony Blinken pozvao je u utorak Baku da "odmah prekine" svoju ofanzivu u spornoj regiji Nagorno Karabah, a isti poziv uputio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Ove akcije pogoršavaju ionako tešku humanitarnu situaciju u Nagorno Karabahu i potkopavaju izglede za mir", rekao je Blinken u izjavi, ističući da je upotreba sile "neprihvatljiva" i pozivajući na "prekid neprijateljstava".

Emmanuel Macron je "najoštrije osudio upotrebu sile Azerbajdžana" u Nagorno Karabahu i pozvao Baku na "trenutni prekid ofenzive", objavilo je francusko predsjedništvo u saopćenju za javnost.

Tokom razgovora s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, francuski je šef države također pozvao na "trenutni nastavak razgovora kako bi se pronašlo rješenje za humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu, kako bi se postigao pravedan i trajan mir između Armenije i Azerbajdžana i zajamčila prava i sigurnost stanovnika Nagorno Karabaha, u skladu s preuzetim obvezama i međunarodnim pravom".

Francuska je već ranije u utorak zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Azerbajdžan je u utorak, tri godine nakon prethodnog rata, pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu, zahtijevajući predaju svog armenskog protivnika u ovoj regiji oko koje se desetljećima spori s Armenijom.

Suočen s osudom Pariza koji je operaciju nazvao "ilegalnom, neopravdanom i neprihvatljivom", Baku je osudio francusku "islamofobnu i antiazerbajdžansku politiku".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo