13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

20.09.2023 / 12:04 BiH - Pištolj i iskaznica

Detalji hapšenja Zildžića: Dao izjavu policiji, trenutno u pritvoru

Detalji hapšenja Zildžića: Dao izjavu policiji, trenutno u pritvoru
Foto: Arhiv
Zastupniku SDA u Parlamentu FBiH Salki Zildžiću određen je jednomjesečni pritvor, potvrdio je za Oslobođenje sudija Višeg suda u Užicu Zoran Milinković.

- Kod Zildžića je pronađeno oružje i municija prilikom pokušaja prelaska granice. On se tereti za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, promet i nošenje oružja, rekao nam je Milinković.

Inače, za ovo krivično djelo u Srbiji je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a predviđena je i novčana kazna.

S druge strane, portal Klix je objavio da je kod Zildžića pronađena i “Počasna službena iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije BIH (OSA BIH).

Inače iskaznice se, po Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, daju zaposlenim u ovoj instituciji.

- Zaposlenim se daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije, stoji u Članu 61 Zakona o OSA-i.

Srbijanski mediji pišu da je Zildžić lišen slobode po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu, jer je prilikom protivdiverzionog pregleda vozila kojim je upravljao, u istom pronađeno vatreno oružje, pištolj marke "Valter", model "P-99", fabričkog broja FAF4643, kalibra 9x19 mm, sa dva okvira 15 metaka istog kalibra.

U toku saslušanja koje je obavljeno uz prisustvo advokata, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, Zildžić je izjavio da je u Srbiju namjeravao da pređe iz razloga stupanja u kontakt sa određenim licem, čiji identitet nije otkrio, te da je sa sobom imao oružje za koje u BiH ima uredno izdat oružni list za držanje i nošenje oružja, navode srbijanski mediji.

Nakon uzete izjave, Zildžiću je određena mjera zadržavanja koja se sprovodi u prostorijama Okružnog zatvora u Užicu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo