17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.09.2023 / 12:10 Regija - Kosovski ministar

Sveçla: Uhapsit ćemo Vučića ako bez dopuštenja pokuša ući na Kosovo

Sveçla: Uhapsit ćemo Vučića ako bez dopuštenja pokuša ući na Kosovo
Xhelal Sveçla / Agencije
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla kazao je da će kosovska policija uhapsiti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ako bez dopuštenja pokuša ući na teritorij Kosova.

“To je stvar odlučivanja premijera, ako postoji zahtjev, on daje dopuštenje ili ne Vučiću. A, za bez dopuštenja, onda se zna koje se institucije time bave”. Ako uđe na Kosovo, bez ikakve sumnje će biti uhapšen. Kako mislite da neko, strani državljanin, može ući u Republiku Kosovo bez dopuštenja kosovskih institucija”, kazao je  Sveçla.

Prema njegovim riječima, ako Vučić bez dopuštenja može ući na teritorij Kosova to znači da Kosovo ne postaji kao država, prenose Reporteri.   

"Kakve su posljedice? Posljedica je da jednostavno nemate državu ako šef druge države uđe na vaš teritorij bez dopuštenja. Međutim, ne vjerujem da je Vučić toliko lud da dođe na Kosovo bez dopuštenja", kazao je Sveçla odgovarajući na novinarski upit o najavi srbijanskog predsjednika da će vrlo brzo posjetiti Kosovo.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u srijedu je kazao kako prijetnje kosovskog ministara unutrašnjih poslova ne mogu spriječiti Vučića da pomaže srpskom narodu na Kosovu.

"Nije slučajno ova prijetnja izrečena na dan kada će  Vučić u Općoj  skupštini Ujedinjenih naroda održati historijski govor i ukazati na probleme srpskog naroda na Kosovu i nikakve prijetnje iz Prištine to ne mogu baciti u drugi plan. Zato bolje da je Sveçla i Kurti pažljivo slušaju taj govor i hvataju bilješke, umjesto da se zanose besmislenim prijetnjama",  kazao je Petković.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da će Vučić na zajedanju Opće skupštine UN-a govoriti pored ostalog i o situaciji na Kosovu te da će poruke koje će srbijanski predsjednik uputiti biti s pozornošću praćene u cijelom svijetu.

Prema njezinim riječima, tokom zasjedanja Opće skupštine UN-a zemlje članice govore i o svojim najaktualnijim problemima što je za Srbiju situacija na Kosovu, ali bit će riječi i o izjavi Vučića i neuvođenju sankcija Rusiji.    

"To je u našem slučaju Kosovo  ali kao što smo mogli čuti i iz izjava Aleksandra Vučića postavlja se i pitanje o uvođenju sankcija Rusiji. To je za sve ostale zemlje tema nad temama, pošto Srbija jedina Evropi nije uvela sankcije Rusiji, pa se uvijek postavlja pitanje kada ćemo to uraditi, zašto nismo i kako mislimo postati članica Europske unije a da ne uvedemo sankcije", navela je srbijanska premijerka za srbijanske medije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji trenutačno boravi u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a, kazao je da neće uvoditi sankcije Rusiji dokle god može izdržati pritiske.

"Pažljivo ću ih saslušati i kazati - Srbiju kao predsjednik vodim ja i dok mi mislimo da možemo izdržati te prodike mi ćemo voditi ovakvu politiku", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinarima u New Yorku.

Predsjednik Srbije rekao je i da, kad bude shvatio kako više ne može, neće voditi takvu politiku, ali da Srbija "već godinu i sedam mjeseci vodi politiku odgovornosti, da je poštena, odgovorna i fer".

Srbijanski čelnik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo