23°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

20.09.2023 / 14:56 Ekonomija - Košarac - Marinković

Potpisan Protokol o raspodjeli sredstava za podršku sajamskim manifestacijama u inostranstvu

Potpisan Protokol o raspodjeli sredstava za podršku sajamskim manifestacijama u inostranstvu
Foto: Vijesti.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su danas u Sarajevu Protokol o raspodjeli sredstava za podršku sajamskim manifestacijama u inostranstvu u cilju promocije privrede u BiH.

Protokol je potpisan na osnovu Odluke o kriterijumia za raspodjelu tekućih grantiva odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koja je usvojena na VM BiH 24. jula 2023. godine.

Ministar Košarac istakao je da podrška organizaciji sajamskih manifestacija predstavlja adekvatnu mjeru pomoći domaćem privrednom sektoru, podsjećajući i na značaj Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. Godine, koje je juče usvojena na Savjetu ministara BiH na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je istakao da Protokol reguliše dodjelu sredstava za sajamske manifestacije u inostranstvu u organizaciji privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Spoljnotrgovinske komore BiH.

''Ministarstvo će na osnovu ovog dokumenta sredstva dodijeliti entitetskim komorama i Spoljnotrgovinskoj komori BiH, koje će ih dalje distribuisati, u skladu sa svojim programom rada kada je riječ o organizaciji sajmova u inostranstvu. Naš zajednički cilj je da pomognemo privrednim društvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u što boljoj promociji domaćih proizvoda na inostranom tržištu'', istakao je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku sa rukovodstvom Spoljnotrgovinske komore BiH dogovoreno je da se zajedničkim radom nastave aktivnosti na promociji proizvoda iz BiH na domaćim i međunarodnim sajmovima, te ulože dodatni napori na povezivanju domaćih privrednika sa inostranim partnerima.

Usaglašeno je takođe da će se u predstojećem periodu raditi na izradi adekvatne publikacije za promociju investicionog ambijenta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da će to biti zajednička aktivnost i nova politika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija, nadležnih entitetskih ministarstava, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo