-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

20.09.2023 / 16:29 BiH - Poražavajuće

Skandalozno: Bh. privrednici školuju kadar, a državni zavodi ga izvoze u Njemačku

Skandalozno: Bh. privrednici školuju kadar, a državni zavodi ga izvoze u Njemačku
Foto: Vijesti.ba

Agencije za zapošljavanje u BiH se pretvorile u agencije za iseljavanje iz BiH…

Koliko puta ste od predstavnika vlasti čuli floskule poput one da je “ključni zadatak pružiti mladim ljudima šansu da rade u svojoj zemlji”, da je potrebno “izgraditi ambijent koji će zadržati mlade i privući one koji su već otišli”!?

I dok vlasti kao najveći problem Bosne i Hercegovine javno ističu odlazak mladih, te se deklarativno bore za njihov ostanak, u praksi se dešava poptuno suprotno.

Svjedoči tome skandalozna i porazna kampanja koju ovih dana promoviše državna Agencija za rad i zapošljavanje na čelu sa Vedadom Hindijom i Služba za zapošljavanje Kantona Sarajeva na čelu sa Edinom Ljubuškić. Naime, ove dvije institucije pozivaju medicinare da se zaposle u Njemačkoj.

Rade to kroz projekt “Triple Win”, ustanovljen na osnovu Sporazuma između Savezne agencije za rad Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Ovih su dana obavjestili “zainteresirane kandidate da će se intervjui za zapošljavanje medicinara u Njemačkoj održati od 16.10.2023. do 20.10.2023. godine, te da je rok za prijave do 29.9.2023. godine”.

"Ako ste kvalificirana medicinska sestra ili tehničar, a zainteresirani ste za rad u SR Njemačkoj, Triple Win projekat Vam pruža mogućnost sigurnog i asistiranog pronalaska poslodavaca, te kompletnu podršku vašem odlasku i boravku tokom prve godine u Njemačkoj. Za kandidate koji ne posjeduju znanje njemačkog jezika, projekat obezbjeđuje besplatne kurseve jezika do zahtjevanog nivoa znanja i polaganje ispita za B1 nivo, u saradnji sa Goethe institutom. Osim toga, projekat vam daje i podršku pri potpisivanju ugovora sa odabranim poslodavcem prije vašeg odlaska u Njemačku, dobijanju vize, prevozu i smještaju u Njemačkoj, te vam stoji na raspolaganju i savjetuje vas tokom vaše prve godine boravka u Njemačkoj. Projekat pomaže pri nostrifikaciji diplome, koju finansiraju poslodavci", navodi se u pozivu.

Njemački poslodavci tako su obavezni samo platiti nostrifikaciju diplome i dobiti “gotov proizvod”, finansiran od strane poslodavaca iz Bosne i Hercegovine, koji kroz plaćanje poreza državi finansiraju njihovo cjelokupno obrazovanje i specijalizacije. Bh. vlasti tako su doveli bh. poslodavce u situaciju da finansiraju razne zavode koji na kraju služe za izvoz radne snage iz BiH.

Da stvar bude još poraznija, radi se o projektu koji cilja na mlade kadrove iz BIH. Naime, jedan od uslova za prijavu je starosna dob, pa se za posao mogu prijaviti samo oni bh. građani u dobi do 45 godina.

Osim toga, traži se i minimalno radno iskustvo od šest mjeseci u posljednje 4 godine te se kao poticaj daje nagrada od 500 eura za sve kandidate koji iz prvog pokušaja polože B1 ispit. No, tu nije kraj poniženjima. Kako bi zadržali bh. građane u Njemačkoj, kroz projekt je osmišljenja i podrška pri integraciji u Njemačkoj, pomoć sa boravišnim i radnim dozvolama, smještajem, te drugim pitanjima vezano za boravak.

Pogotovo je ovaj poziv interesantan u kontekstu Kantona Sarajevo, gdje zdravstveni radnici mjesecima negoduju zbog niskih primanja, a vlast poručuje da prostora za povećanje plata nema, pa im kao alternativu nudi iseljavanje iz Bosne i Hercegovine. Tako su agencije i službe za zapošljavanje u BiH postale agencije za iseljavanje iz BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo