14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

20.09.2023 / 22:10 Fudbal - Selektor "Zmajeva"

Kodro: Iznenađen sam zbog dogovorene kafe Zeljkovića i Vahe

Kodro: Iznenađen sam zbog dogovorene kafe Zeljkovića i Vahe
Foto: Vijesti.ba

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro u intervjuu za Mondo je govorio o sadašnjem stanju u bh. reprezentaciji, komentarisao izjavu Vicu Zeljkovića o potrebnim rezovima, medijskim istupima Vahe Halilhodžića...

Njegovi izabranici su teže od očekivanog savladali Lihtenštajn (2:1), a onda i izgubili na Islandu (0:1), čime su gotovo izvjesno ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj kroz kvalifikacije.

Nakon toga se oglasio i prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković, rekavši da su neophodne "promjene i rezovi", ali da Savez treba biti "čovjek" prema selektoru. Također je najavio i da će "popiti kafu" sa proslavljenim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

Javnost u BiH je odmah sabrala "dva i dva" i zaključila da postoji ozbiljna mogućnost smjene Mehe Kodre ili da će popularni Vaha postati neka vrsta savjetnika aktuelnom selektoru BiH. Čak su se po nekim portalima pojavile i navodne Vahine izjave da će sigurno popiti kafu sa predsjednikom Zeljkovićem i razgovarati na tu temu.

Da li ste se čuli nakon svega sa predsjednikom Fudbalskog saveza BiH i kako komentarišete njegove izjave o "rezovima" i kafom sa Halilhodžićem?

- U stalnom smo kontaktu, ali nismo razgovarali ni komentarisali tu izjavu. Najnormalnije radim i pripremam se za nastavak kvalifikacija sve dok sam tu. Naravno, pročitao sam u novinama sve te izjave i moram da priznam da sam bio iznenađen zbog Vahe Halilhodžića. Poznajem ga lično i s obzirom na njegov karakter ne vjerujem da bi se on upuštao u komentare za reprezentaciju sve dok ona ima selektora - rekao je Kodro na početku razgovora za Mondo.

Poslije analize prethodnih mečeva, da li biste nešto promijenili i da li je u drugoj utakmici moralo biti mjesto za Nemanju Bilbiju, koji je bio ponajbolji igrač protiv Lihtenštajna?

- Možda bih promijenio neke detalje, ali ne bih mijenjao formaciju niti taktiku. Svjesno je protiv Lihtenštajna igrao Bilbija jer nam je bio neophodan takav profil igrača protiv ekipe koja se brani. S druge strane, očekivali smo drugačiju utakmicu na Islandu i u skladu s tim sam odabrao startnih 11.

Već u oktobru Zmajevima slijedi nova reprezentativna akcija, a protivnici su ponovo Lihtenštajn u gostima i domaći meč protiv superiornog Portugala.

- Protiv Lihtenštajna smo favoriti i nadam se da će pristup biti isti kakav je bio u prvoj utakmici u Zenici. Ne treba da bježimo od te uloge, a protiv Portugala će sigurno biti teška utakmica. U principu, mi smo dosad uglavnom bolje igrali protiv velikih ekipa. U tom meču u Lisabonu treba da odigramo rasterećeni. Vjerujem da duel s Portugalcima može samo da ojača našu poziciju, da nam relaksira psihu jer nemamo imperativ pobjede.

Bez obzira, mi se moramo pripremiti znajući da je situacija takva kakva jeste, da su nam šanse za plasman na EURO 2024 puno manje nego prije 15 dana. Ipak, mi treba da uđemo u tu utakmicu kao da su nam šanse iste. Mi ćemo ući s naše strane, taktički, psihološki, maksimalno ozbiljno. Portugal je naravno favorit, ali ja vidim to kao našu šansu. U životu sam gledao i igrao dosta takvih utakmica u kojima apsolutni favoriti ne pobijede - rekao je između ostalog Kodro.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo