17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.09.2023 / 07:32 Svijet - Tocoron

Policija u Venezueli zauzela zatvor kojim je vladala banda

Policija u Venezueli zauzela zatvor kojim je vladala banda
Foto: Vijesti.ba

Venezuelanske vlasti ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim venezuelanskim zatvorom Tocoron, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.

Angažirano je oko 11.000 pripadnika policije te deseci oklopnih vozila kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore.

Zatvor je kontrolirala banda Tren de Aragua, koja se raširila po Venezueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Imali bazene, zoo, sportske terene

Prema istrazi koju je provela venezuelanska novinarka Ronna Risquez, s kojom je razgovarao AFP, policija je do sada ostajala vani, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge, s bazenom, zoološkim vrtom, klađenjem, dvoranama i sportskim terenima.

U priopćenju za javnost venezuelanska vlada pozdravila je "uspješnu" operaciju i "apsolutnu kontrolu nad kaznionicom Tocoron".

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro, bacajući "granate" i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a službeno izvješće za sada nije bilo moguće dobiti.

Nekoliko zatvorenika pobjeglo

Nekoliko uhićenika iskoristilo je zbrku za bijeg, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragua, Hectora Guerrera Floresa poznatog kao "Nino Guerrero" (dijete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubojstva i trgovine drogom, nije poznata.

Banda Tren de Aragua, koji navodno broji oko 5000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se "klasičnim" mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi kako se skupina bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj je utjecaj proširila na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na ispiranje zlata i ilegalno rudarenje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo