8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.09.2023 / 08:09 Svijet - Ako bude izabran

Trump najavljuje da će poslati vojsku na granicu s Meksikom

Trump najavljuje da će poslati vojsku na granicu s Meksikom
Foto: FENA

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da će, ako bude ponovo izabran, prebaciti resurse sa saveznih agencija za provođenje zakona i poslati hiljade vojnika sa sjedištem u inozemstvu na američko-meksičku granicu, javio je Reuters.

Obraćajući se pristalicama u Iowi, gdje će se u januaru održati prva nominacija Republikanske stranke za izbore u novembru 2024, Trump je također obećao proširiti zabranu putovanja koja se odnosila na ljude iz nekoliko zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom tokom njegovog mandata 2017-2021.

Nazivajući rekordne ilegalne granične prelaze između SAD-a i Meksika pod predsjednikom Joeom Bidenom "invazijom", Trump je pokušao da krivnju za problem svali na trenutnu administraciju. Biden, demokrata, kandiduje se za reizbor i mogao bi imati revanš izbore protiv republikanskog kandidata Trumpa.

- Nakon moje inauguracije, odmah ću prekinuti svaku politiku otvorenih granica Bidenove administracije - rekao je Trump na skupu u Dubuqueu.

- Jasno ću staviti do znanja da moramo iskoristiti sve resurse potrebne da zaustavimo invaziju, uključujući premještanje hiljada vojnika koji su trenutno stacionirani u inostranstvu - poručio je.

Trump je dao malo pojedinosti, uključujući i to kako je tačno planirao proširiti bilo kakvu zabranu nametnutu zemljama s muslimanskom većinom. Nije jasno hoće li se Trump suočiti s bilo kakvim pravnim preprekama za implementaciju takvih mjera.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo