9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

21.09.2023 / 09:35 Svijet - MBS

Saudijska Arabija: Ako Iran nabavi nuklearno oružje, i mi ćemo

Saudijska Arabija: Ako Iran nabavi nuklearno oružje, i mi ćemo
Foto: PBS

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman upozorio je da će, ako Iran nabavi nuklearno oružje, isto napraviti i Saudijska Arabija.

"Ako Iran dobije nuklearno oružje, mi ga moramo nabaviti", rekao je saudijski princ za Fox News u intervjuu emitiranom jučer. Iran negira da želi nuklearno oružje, prenosi Index.

Veze između Rijada i Teherana poboljšane su nakon sporazuma u martu, postignutom uz posredovanje Kine, o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa između dviju zemalja nakon sedam godina nepostojanja formalnih veza.

Bin Salman je rekao da Iran s ozbiljnošću pristupa naporima za pomirenje sa Saudijskom Arabijom.

Razgovarajući o naporima da se normaliziraju odnosi između Saudijske Arabije i Izraela, princ je izrazio optimizam u vezi s postignutim napretkom, rekavši: "Svakog dana smo sve bliži." Zanijekao je da su pregovori s Izraelom uz posredovanje SAD-a prekinuti.

Govoreći o važnosti palestinskog pitanja u kontekstu normalizacije odnosa s Izraelom, rekao je: “Za nas je palestinsko pitanje vrlo važno. Moramo riješiti taj dio."

“Moramo vidjeti u kojem smjeru ide to pitanje. Nadamo se da će ćemo olakšati život Palestincima, dobiti Izrael kao igrača na Bliskom istoku", dodao je.

Bidenova administracija aktivno radi na diplomatskoj normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela. Žele postići nešto slično kao tzv. Abrahamov sporazum - niz dogovora o normalizaciji postignut uz posredovanje SAD-a 2020. između Izraela i četiri arapske države tokom Trumpove administracije.

Prije nego što pristane na bilo kakav sporazum, Saudijska Arabija traži uspostavu neovisne palestinske države i druge ustupke Izraela prema Palestincima. Osim toga, objavljeno je da Saudijska Arabija traži veća sigurnosna jamstva SAD-a, kao i pomoć u razvoju svog civilnog nuklearnog programa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo