13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

21.09.2023 / 10:23 Svijet - Bratislava

Slovačka opoziciona stranka SMER vodi u anketama uoči prijevremenih izbora

Slovačka opoziciona stranka SMER vodi u anketama uoči prijevremenih izbora

Slovačka opoziciona stranka SMER-SSD, koju predvodi bivši premijer Robert Fico, neznatno je povećala prednost u odnosu na svog liberalnog suparnika Progresivne Slovensko prije izbora 30. septembra, sudeći po najnovijoj anketi agencije IPSOS-a, objavljenoj u četvrtak.

Anketa, provedena za novinsku web stranicu među 1.026 učesnika između 15. i 19. septembra, pokazala je podršku za SMER-SDD na 20,3 posto do 17,2 posto za Progresivne Slovensko (Progresivna Slovačka), pokazujući da se prednost SMER-SSD povećala za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodnu anketu u augustu.

Izbori se održavaju prijevremeno nakon raspada koalicije desnog centra i preuzimanja privremene vlade u maju. Ilegalne migracije i rat u susjednoj Ukrajini polarizirale su slovačko društvo uoči izbora.

Fico je bivši premijer koji je podnio ostavku 2018. godine nakon ubistva novinara koje je podstaklo masovne proteste i ponovo se bori za vlast, uz obećanje da će braniti nacionalne interese, okončati vojnu podršku Ukrajini i suprotstaviti se bilo kakvim sankcijama Rusiji koje bi mogle povrijediti Slovačku.

Čelnik stranke Progresivna Slovačka, Michal Simecka, upozorio je da bi promjena mogla gurnuti Slovačku u izolaciju, i obećao je da će zadržati podršku Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, u skladu s partnerima iz EU i NATO.

Anketa IPSOS-a pokazala je kako se očekuje da nijedna stranka ne osvoji većinu, a osam stranaka bi moglo osvojiti mjesta, od liberala do proruskih nacionalista.

Anketa je stavila stranku HLAS (Glas) koju predvodi bivši premijer i član SMER-a Peter Pellegrini na solidno treće mjesto. Pellegrini nije naznačio na koga bi mogao da se osloni u izgradnji koalicije nakon septembarskih izbora, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo