4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

21.09.2023 / 12:43 Politika - PD BiH

Foto: Počela sjednica, na dnevnom redu zakon o vanjskim poslovima

Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH danas je pred državnim poslanicima Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Također danas bi na sjednici trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podsjetimo, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila da je prijedlog tog zakona usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Komisija za vanjske poslove bi se u o njemu trebala izjasniti na sjednici zakazanoj za sutra ujutro.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je na sjednici Ustavnopravne komisije kazao da predloženi zakon regulira materiju i odnose institucija BiH u vođenju i provođenju vanjske politike.

Napomenuo je da se o zakonu o vanjskim poslovima prvi put raspravlja u parlamentarnim klupama, „jer nikad do sada on nije ni mogao imati parlamentarnu većinu, do ovog saziva Vijeća ministara BiH“.

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj donošenja tog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definiše vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem tog zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija je utvrdila da je predloženi zakon usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Brkić je kazao da je zakon koji je ranije donesen 2000. godine pokazao svoje manjkavosti u kontekstu vremenskog okvira za sklapanje određenih ugovora.

- Sada se uvode jasni rokovi za institucije BiH u kontekstu sklapanja međunarodnih ugovora – pojasnio je Brkić.

Poslanici bi trebali razmatrati i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa, kao i Prijedlog odluke o osnivanju ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo