10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

21.09.2023 / 12:57 Svijet - Ministarstvo odbrane

Turska: Nismo imali direktnu ulogu u operaciji u Karabahu

Turska: Nismo imali direktnu ulogu u operaciji u Karabahu
Foto: PIXSELL

Turska koristi "sva sredstva", uključujući vojnu obuku i modernizaciju, da podrži svog bliskog saveznika Azerbejdžan, ali nije igrala direktnu ulogu u vojnoj operaciji Bakua u Nagorno-Karabahu, izjavio je u četvrtak zvaničnik turskog ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo munjevitu ofanzivu kako bi vratio kontrolu nad svojim otcijepljenim regionom Karabah. Kasnije je najavljeno primirje kojim bi se razoružali etnički armenski separatisti koji su držali veći dio regiona, koji se međunarodno smatra dijelom Azerbejdžana, od 1990-ih.

NATO saveznik Turska je javno dala podršku iza "koraka Azerbejdžana da očuva svoj teritorijalni integritet", ali je bilo nejasno da li je Ankara igrala bilo kakvu aktivnu ulogu u 24-satnoj vojnoj operaciji.

- To je bila operacija vlastite azerbejdžanske vojske, nije bilo direktnog angažmana Turske - rekao je zvaničnik turskog ministarstva odbrane novinarima u četvrtak.

- Saradnja Turske sa Azerbejdžanom u vojnoj obuci i modernizaciji vojske traje već duže vrijeme. Uspjeh azerbejdžanske vojske u posljednjoj operaciji jasno pokazuje nivo koji su postigli - rekao je zvaničnik.

On je također rekao da zajednički tursko-ruski centar za praćenje još uvijek radi i da izvještava o svim kršenjima primirja.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo