10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

21.09.2023 / 13:33 Svijet - Poruka premijera

Pašinjan: Armenija treba ostati 'van sukoba' za dobrobit nezavisnosti

Pašinjan: Armenija treba ostati 'van sukoba' za dobrobit nezavisnosti
Foto: PIXSELL

Armenija treba da bude "van sukoba" za dobrobit svoje nezavisnosti, poručio je premijer Nikol Pašinjan svojim sunarodnicima u četvrtak, nakon što su se njihovi etnički srodnici u otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabaha ove sedmice predali Azerbejdžanu.

 

Pad Karabaha, regije koju su etnički armenski separatisti kontrolisali tri decenije uz podršku Jerevana, podstakao je pozive u Armeniji za Pašinjanovu ostavku.

- Danas živimo u teškim vremenima, trpimo neopisivu fizičku i psihičku patnju - rekao je Pašinjan u televizijskom obraćanju povodom obilježavanja dana nacionalne nezavisnosti Armenije, u kome nije direktno pominjao Nagorno-Karabah.

Armenija ima koristi od demokratije, vladavine prava i principijelne antikorupcijske politike, ali joj je potreban i mir, tvrdi Pašinjan.

- Mir je faktor koji osigurava i garantuje sigurnost, kao i nezavisnost i suverenitet - kazao je on.

- Armenija mora krenuti tim putem radi nezavisnosti, radi državnosti, radi budućnosti - dodao je.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je u srijedu kako cijeni činjenicu da Armenija - koja je imala malo opcija - nije pokušala da se umiješa u munjevitu ofanzivu Bakua. Alijev je rekao da bi to uklonilo prepreku širim mirovnim pregovorima između dva kavkaska susjeda.

Pašinjan je 2020. godine predsjedavao ratom u kojem je samopouzdani i bolje naoružani Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad dijelovima teritorije koju su prethodno kontrolirali separatisti, postavljajući temelje za ovosedmično zauzimanje kompletne regije.

Pašinjan je ipak nekoliko mjeseci kasnije ponovo izabran u Armeniji, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo