8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.09.2023 / 13:36 BiH - Zamjenik MVP BiH

Brkić: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH pomaže da se više čuje glas institucija BiH

Brkić: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH pomaže da se više čuje glas institucija BiH
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatra principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije - naveo je predlagač u obrazloženju.

Ustavnopravana komisija Predstavničkog doma utvrdila je da je predloženi zakon usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Komisija za vanjske poslove podržala je principe predloženog zakona.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je, obraćajući se poslanicima, kazao da su zakonom jasno definirane uloge i procedure u definiranju i provođenju vanjske politike.

Podsjetio je da je u maju ove godine Vijeće ministara BiH jednoglasno, u ovoj parlamentarnoj većini, utvrdilo prijedlog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim riječima, pored utvrđivanja načela, principa, pojmova, procesa i institucija koje se bave vanjskom politikom, cilj zakona je staviti i uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politikom BiH i istu artikuliraju na međunarodnoj sceni.

- Mnogi od nas, od Bosne i Hercegovine, traže da govorimo jednim glasom. Ali ne glasom koji artikulira osobni stav, obiteljski, stranački, nego glasom koji artikulira stav institucija BiH baziran na konsenzusu i poštivanju Ustava i ustavne arhitekture BiH. Ovaj prijedlog zakona uistinu pomaže da se više čuje glas institucija BiH – zaključio je Brkić.

Nakon njegovog izlaganja uslijedila je poslanička diskusija o predloženom zakonu.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo