°C
Mostar °C
Tuzla °C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

21.09.2023 / 13:37 Regija - Prenosimo

Iz grupe migranata pucano na specijalce na granici RH sa BiH

Iz grupe migranata pucano na specijalce na granici RH sa BiH
Foto: arhiv

Specijalci koji dežuraju na granici s BiH na području Karlovačke županije prijavili su svojim nadležnima da je iz grupe migranata koju su jučer u popodnevnim satima odvratili u Bosnu i Hercegovinu prema njima pucano iz vatrenog oružja, doznaje Jutarnji list iz pouzdanog izvora.

Prva prijava u PU karlovačku došla je oko 15.40 sati, a u njoj su pripadnici SJP Osijek prijavili da su odvratili grupu migranata u pograničnom mjestu Koranski Lug na području Cetingrada, sela koje se nalazi na samoj granici s BiH, te je u neposrednoj blizini Bogovolje, sela koji je prošle sedmice posjetio ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Ujedno, to je početna tAčka migrantske rute kroz Hrvatsku, a s druge strane granice nalazi se mjesto Šturlić te Hadžin Potok između Velike Kladuše i Bihaća, koji se migrantima čini najboljom lokacijom za ilegalne ulaze u Republiku Hrvatsku.

Jesu li prema njima zapucali migranti, možda krijumčar ili neko treći, za sada nije poznato, ali bi moglo biti uskoro, jer policije dviju država istražuju slučaj.

Osječki specijalci navode da je pucanj stigao nakon što je grupa odvraćenih migranata krenula u BiH od same crte razgraničenja dvije države. Sami čin nisu vidjeli, ali su začuli pucanj iz vatrenog oružja, a zatim i zvuk zrna koje je pogodilo granu u krošnji na hrvatskoj strani, u neposrednoj blizini hrvatskih policajaca na hrvatskoj strani granice.

Hrvatska policija je oko 15 minuta kasnije o događaju izvjestila šefa smjene Graničnog prijalaza Velika Kladuša, te je tom prilikom dogovoreno da bosanska policija pošalje raspoložive patrole u Hadžin Potok i okolna mjesta. Za sada nisu poznati rezultati njihove ophodnje, piše Jutarnji.

No, nakon ovoga događaja jučer, istoga popodneva i splitski specijalci, koji također dežuraju na tom terenu, su prijavili da su čuli još dva pucnja na bh. strani granice, no za razliku od svojih kolega iz Osijeka, kažu da nije bilo naznaka da bi pucnjevi bili usmjereni prema njima.

Podsjetimo, usprkos pojačanom priljevu migranata od početka godine i nekoliko desetina hiljada ljudi koji su ilegalno ušli u RH, nije do sada zabilježen nijedan prekršaj ili kazneno djelo za koje bi oni bili osumnjičeni.

Dolazilo je do prepirki i sukoba među samim migrantskim grupama, ali nije zabilježeno da bi bili agresivni prema lokalnom stanovništvu ili policiji, a pogotovo ne da bi koristili vatreno oružje. Više će se znati nakon intenzivne policijske istrage koja je u toku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo