13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

21.09.2023 / 13:59 Regija - "Dogovor za pobjedu"

Organizatori protesta 'Srbija protiv nasilja' zajedno idu na izbore

Organizatori protesta 'Srbija protiv nasilja' zajedno idu na izbore
Foto: FENA

Više opozicionih stranaka koje širom Srbije organiziraju proteste "Srbija protiv nasilja" potpisali su danas u Beogradu dokument o saradnji pod nazivom "Dogovor za pobjedu" o zajedničkom izlasku na izbore.

Tom prigodom šef zastupničke grupe Zeleno lijevi klub Radomir Lazović kazao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da se ta zemlja nalazi u dubokoj društveno-političkoj krizi iz koje su jedini izlaz izbori.

"Nakon više mjeseci protesta, postalo je jasno da vlast nema namjeru ispuniti zahtjeve protesta i zbog toga zahtijevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine", rekao je Lazović.

On je, govoreći o dokumentu, dodao da suradnja među strankama podrazumijeva uvažavanje i nenapadanje organizacija oporbe, koordiniranje akcija opozicije, zajedničku kontrolu izbora, zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.

"Ove organizacije će i dalje sarađivati i možda činiti jednu zajedničku listu na predstojećim izborima, a to će ovisiti isključivo od procjene u trenutku raspisivanja izbora”, rekao je Lazović i dodao kako se ove stranke nisu okupile zbog najboljeg rezultata već zbog pobjede za koju tvrdi da je moguća.

Dogovor su potpisali predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, dopredsjednik stranke “Zajedno” Nebojša Zelenović, potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsjednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić, kao i šef zastupničke grupe Zeleno lijevi klub Radomir Lazović, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Na konferenciji je najavljen i novi protest "Srbija protiv nasilja" koji bi se trebao održati u subotu, 23. septembra ispred Narodne skupštine, a protestna šetnja uključuje i odlazak pred zgradu Radiotelevizije Srbije.

Protesti u Beogradu i gradovima širom Srbije započeli su nakon masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela nadomak Beograda. U masovnom građanskom buntu a na poziv proevropske opozicije na ulice vikendima izlaze desetine hiljada ljudi, nezadovoljni reagiranjem države nakon dvije tragedije.

Organizatori protesta također traže smjenu uprave državnog regulatora za elektroničke medije (REM), oduzimanje nacionalnih frekvencija dvjema privatnim provladinim televizijama koje u svojim programima potiču nemoral i nasilje, ukidanje 'reality' programa na tim televizijama, te gašenje printanih medija za koje navode da promoviraju jezik mržnje i nasilja.

Sudionici protesta zahtijevaju i ostavke ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo