-4°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

21.09.2023 / 14:41 BiH - Sarajevo

Suđenje za smrt djevojčice Džene Gadžun, Rožajcu pozlilo

Suđenje za smrt djevojčice Džene Gadžun, Rožajcu pozlilo
Foto: Hayat

Liječnica Nina Jovanović je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjavila da se ne osjeća krivom za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, koja je preminula 14. novembra 2021. godine, nakon rutinskog operativnog zahvata na očnom kapku.

Prvooptuženi, liječnik Suad Rožajac nije prisustvovao ročištu jer mu je pozlilo, dok se liječnica Jasmina Halimić nije izjasnila o krivici jer njen advokat nije bio prisutan.

Novo ročište je zakazano za 28. septembar.

Rožajac je optužen za nesavjesno liječenje preminule djevojčice, dok su Jovanović i Halimić optužene za zloupotrebu položaja, piše RSE.

Dženu Gadžun iz Kaknja su roditelji po preporuci ljekara doveli na hiruršku korekciju očnog kapka u privatnu ordinaciju u Sarajevu. Pregledana je u jednoj a operisana pod totalnom anestezijom u prostorijama druge privatne ordinacije.

Tokom operacije je djevojčica pala u komu i prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je kasnije preminula.

Roditelji preminule djevojčice u na operativni zahvat u Sarajevo djevojčicu doveli po preporuci njene liječnice, koja je u to vrijeme bila uposlenica Kantonalne bolnice Zenica, dok je dopunsku djelatnost obavljala u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Nakon prve operacija očnog kapka, koja je djevojčici obavljena godinu dana ranije u Kantonalnoj bolnici Zenica, došlo je do infekcije i potrebe za novom operacijom. Liječnica im je tada sugerisala da operacija bude urađena u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, s obzirom na dugu listu čekanja u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Za ovu liječnicu je kasnije utvrđeno da ne posjeduje licencu za rad u Kantonu Sarajevo, što je potvdila i Liječnička komora bh. entiteta Federacija BiH.

Nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, u Sarajevu je održano nekoliko protesta na kojima su građani tražili procesuiranje odgovornih i strožiju kontrolu rada privatnih zdravstvenih ustanova.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je kontrolilsala poslovanje sve tri ordinacije u kojima je Gadžun liječena, Specijalističku oftalmološku ordinaciju "Dr Halimić", "Privatnu ordinaciju za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnu stomatološku ordinaciju "Bejtović".

Kontrola rada drugih privatnih zdravstvenih ustanova, provedena nakon smrti Džene Gadžun, utvrdila je niz problema poput neverifikovane medicinske opreme...

(Vijesti.ba)

Izdvajamo