17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

21.09.2023 / 14:52 Politika - Apel Vladi RS

EU: RS se približava autoritarnim režimima, to je zastrašujuće

EU: RS se približava autoritarnim režimima, to je zastrašujuće
Foto: Arhiv

Evropska unija snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odgađanja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska unija također poziva sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za nacrt tog zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

- Organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike. Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske sa ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekat na slobodu govora u Republici Srpskoj. Umjesto evropskoj porodici, usvajanje ovog novog Nacrta zakona približilo bi Republiku Srpsku takvim režimima - navode iz Delegacije EU u BiH.

Evropska unija, kako dodaju, utemeljena je na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokratije i vladavine prava. Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, ali i drugim zakonima.

Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti sa više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija, a posebno sa ključnim prioritetom 11. o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12. o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, upozoreno je iz Delegacije EU u BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo