17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

21.09.2023 / 15:26 Svijet - Medijski mogul

Rupert Murdoch se povlači sa pozicije predsjednika Fox Corporation i Fox Newsa

Rupert Murdoch se povlači sa pozicije predsjednika Fox Corporation i Fox Newsa
Foto: CNN

Rupert Murdoch je objavio u četvrtak da će se povući sa pozicije predsjednika Fox Corporation i News Corp, javlja CNN.

"Za čitavu moju profesionalnu karijeru, svakodnevno sam se bavio vijestima i idejama, i to se neće promijeniti", napisao je Murdoch u poruci zaposlenicima.

"Ali vrijeme je pravo za mene da preuzmem druge uloge, znajući da imamo zaista talentirane timove."

Njegov sin Lachlan Murdoch postat će jedini predsjednik oba poduzeća.

Rupert Murdoch nazvao je svog sina "strastvenim i principijelnim liderom".

92-godišnji medijski mogul, koji je ušao u novinsku industriju 1950-ih godina, postao je značajan izvršni direktor u Hollywoodu 1985. godine kada je kupio Twentieth Century Fox od naftnog magnata Marvina Davisa za 600 miliona dolara.

Prva strana investicija dogodila se kada je kupio novine sa sjedištem na Novom Zelandu 'Dominion'. Otada je postupno gradio svoje poslovno carstvo i postalo poznato ime u medijskoj industriji. Pohvalio se stjecanjem publikacija, uključujući „Vijesti svijeta“, „Sunce“, „Dnevni telegraf“, „NY Post“ i „HarperCollins“. Također je lansirao nove tabloide pod vlastitim transparentom, poput "Australac".

S povećanim brojem preuzimanja poslovanja u SAD-u, odlučio se postati američki državljanin.

Nakon što je čvrsto držao poslovanje s printanim medijima u Velikoj Britaniji i SAD-u, prešao je na kupnju 'Twentieth Century Fox'.

Godine 1986. Murdoch je ušao u televizijski posao nakon što je kupio nekoliko američkih televizijskih stanica i osnovao Fox Broadcasting.

'Fox Network' i 'Fox Studios' popularne su produkcijske kuće pridružene '20. Century Foxu'.

Fox News je lansiran 1996. godine kao startup konkurencija za CNN. Kasnije je postao vodeći kablovski informativni kanal u Americi i utvrda za republikanske političke stavove i dezinformacije.

Ovaj tajkun je također imao svoj dio kontroverze, ali uspio se izvući. Prema Forbesu, on je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih Amerikanaca u SAD-u i u svijetu.

Njegovo bogatstvo se procijenjuje na 17 milijardi dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo