10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

21.09.2023 / 15:43 Regija - Peter Stano

Stav EU je jasan, ZSO se mora uspostaviti bez preduvjeta i bez odlaganja

Stav EU je jasan, ZSO se mora uspostaviti bez preduvjeta i bez odlaganja
Foto: FENA

Glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao je u četvrtak u Bruxellesu da Zajednicu srpskih općina (ZSO) na Kosovu treba formirati bez preduvjeta i odlaganja.

"Stav EU je jasan, ZSO se mora formirati bez preduvjeta i odlaganja. Obje strane znaju svoje obveze", rekao je Stano danas na konferenciji za novinare.

Stano je rekao da je EU u kontaktu s vlastima u Prištini kako bi dobili sve informacije o nedavnim hapšenjima Srba na sjeveru Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine, prenose Reporteri.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier u srijedu je također kazao da je formiranje ZSO među prvim koracima koje Kosovo treba poduzeti za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je postignut u Ohridu uz posredovanje Europske unije.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da svoja stajališta usklađuje sa Srbijom, a sedam dana nakon neuspjele runde dijaloga na visokom nivou između Kosova i Srbije u Bruxellesu.

Nakon sastanka u Bruxellesu Europska unija je priopćila kako Kurtii nije bio spreman za napredak, za razliku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio prijedlog EU za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji su dvije strane prihvatile krajem marta ne predviđa međusobno priznanje na kojem inzistira Kosovo ali se od Srbije traži da prihvati kosovske dokumente i simbole.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo