14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

22.09.2023 / 06:00 Politika - RSE

Pet članica OSCE-a izrazilo zabrinutost zbog Dodikove retorike i djelovanja

Pet članica OSCE-a izrazilo zabrinutost zbog Dodikove retorike i djelovanja
Foto: Agencije

Predstavnici pet država Zapada u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u zajedničkoj su izjavi izrazili zabrinutost zbog "separatističke i destabilizirajuće retorike i djelovanja" predsjednika RS Milorada Dodika.

Zajedničku izjavu iza koje stoje ambasadori SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije u OSCE-u, pred Stalnim vijećem OSCE-a pročitao je američki ambasador Michael Carpenter, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U izjavi je poručeno da tih pet zemalja cijeni svoje partnerstvo s narodom Bosne i Hercegovine, te da su posvećeni "demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu".

"Osjećamo da nam je obaveza da izrazimo zabrinutost zbog separatističke i destabilizirajuće retorike i djelovanja predsjednika RS-a", navodi se u izjavi.

Ocijenili su da su Dodikovi napadi na legitimitet državnih institucija Bosne i Hercegovine, naročito Ustavnog suda, "neodgovorni" i da "podrivaju ustavni red".

Dodaju da je i neprihvatljiva Dodikova podrška zakonima koji su "u suprotnosti sa demokratskim normama", poput tzv. "zakona o stranim agentima".

"Prijetnje gospodina Dodika da spriječi ulazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da uđe u entitet RS i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom", upozorava Carpenter.

Ipak, zaključuju da su posvećeni narodu Bosne i Hercegovine, te da će i dalje pružati podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, koji je, kako navode, "ključan za mir i stabilnost Jugoistočne Evrope".

Protiv Dodika, predsjednika RS-a, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu 11. augusta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Dodik je optužen jer je potpisao dva sporna zakona ranije usvojena u entitetskom parlamentu, koji se tiču neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, odnosno neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a.

On je 6. septembra najavio uredbu o deportaciji Christiana Schmidta kada uđe na teritoriju RS-a. Uredba do sada nije objavljena, a Schmidt je ipak bio u posjeti RS-u.

Vlada RS-a, koju je sastavila koalicija predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata – stranke čiji je Dodik osnivač i predsjednik – u martu je usvojila nacrt zakona o 'stranim agentima', koji bi se iduće sedmice trebao naći pred poslanicima u NSRS-u.

Taj kontroverzan zakon pravljen po ruskom modelu, koji predviđa posebnu prismotru nevladinog sektora koji se finansira iz inostranstva i zabranu političkih aktivnosti, naišao je na osudu NVO-a, kao i EU i SAD-a.

Dodik je od ranije pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, jer je označen kao prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo