1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

22.09.2023 / 06:58 BiH - Filmska priča

Avdo Huseinović: Kako je lociran Veselin Vlahović Batko

Avdo Huseinović: Kako je lociran Veselin Vlahović Batko
Foto: Vijesti.ba

Gostujući u podcastu 'Putokaz', novinar i publicista Avdo Huseinović je otkrio priču o tome kako je u Špaaniji lociran ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.


Podsjetimo, Batko je osuđen za sudjelovanje u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima počinjenim od 1992. do 1995. godine na području Grbavice. Osuđen je za učešće u ubistvima, mučenju i silovanju.

Vlahović je nakon počinjenih zločina na Grbavici i u okolini Sarajeva, prebjegao u Crnu Goru, gdje se nastavio baviti kriminalnim aktivnostima, zatim je krajem devedesetih uhapšen i osuđen na kaznu zatvora za razbojništvo i nasilničko ponašanje. I nakon toga je upućen na odsluženje kazne u zatvor Spuž u Crnoj Gori.

Na dan kada je iz Sarajeva u Podgoricu poslana dokumentacija za njegovo izručenje, on je 'pobjegao' iz zatvora. Batko je, navodni, usred dana je prošetao pored tri čuvara, preskočio zid od četiri metra, prošao kroz zabranjenu zonu, široku tri metra, preplivao rijeku i nesmetano stigao do bijelog vozila koje ga je čekalo i nestao.

Sljedećih devet godina bio je u bjekstvu i niko nije znao gdje se nalazi. Sve dok 2010. godine nije uhapšen u Španiji, tada su kod njega pronađeni lažni bugarski dokumenti.

Vlahović je 13. juna 2014. drugostepenom presudom proglašen krivim zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. I osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 42 godine.

Avdo Huseinović je govoreći o nekim nevjerovatnim situacijama u kojima je dolazio do arhivskih snimaka i dokumenata o agresiji na BiH, prisjetio se i priče o identificiranju i lociranju, Veselina Vlahovića Batka.

- Grupa mladića iz Sandžaka, bavila se tako tim nekim nedozvoljenim stvarima. Bolje reći radili su kao "šaneri" po Španiji. I udružili su se s jednom grupom iz Crne Gore. Neko vrijeme su oni zajedno ordinirali po Španiji. Dok jedan iz te grupe, sticanjem okolnosti nije vidio Batkov lik u nekim našim novinama, govori Huseinović.

- Batko je bio tu među njima, kao dio te grupe. Predstavljao se nekim lažnim imenom. Zatim je taj mladić nazvao svoju porodicu u Sandžak i ispričao da među njima ima jedan koji je poklao puno našeg naroda u Sarajevu. Niko ne zna za njega, on se predstavlja kao Božo, ispričao je ovu priču Huseinović.

I upravo je ova informacijama, prema Avdinim riječima, poslužila službama i Interpolu da lociraju i uhpase, monstruma sa Grbavice.

Avdo Huseinović je novinar, publicista i autor desetine knjiga i dokumentarnih filmova o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločinima koji su počinjeni u našoj državi.

Upravo njegov film "Krvavi ples po šeheru" govori o strahotama kroz koje su prošli građani Sarajeva tokom opsade u periodu 1992-1995. godine. Huseinović je u ovom filmu prikazao i podatke o učešću ruskih dobrovoljaca u napadima na Sarajevo, kao i do tada nespričane detalje o svirepim zločinima Veselina Batka Vlahovića nad civilnim stanovništvom Grbavice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo