3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

22.09.2023 / 09:24 Politika - Američki izaslanik

Escobar: Dodik nema namjeru da RS približi Evropi!

Escobar: Dodik nema namjeru da RS približi Evropi!
Foto. Arhiv

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za RSE je poručio da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da stvori probleme unutar Kosova.

- Tako da u okviru toga i dalje mislim da postoji ogroman kapacitet kako bi se dozvolilo Srbima da upravljaju svojim opštinskim službama na način koji najbolje odgovara njihovim građanima, a da ne postanu Republika Srpska. Tim pitanjem smo se više puta bavili. I razočaran sam što se i dalje postavlja to pitanje - da bi to bila Republika Srpska. Neće to biti. Zaista se radi o tome da opštinske vlasti rade ono što opštine već rade na srpskom jeziku, navodi Escobar.

Govoreći o činjenici da Skupština RS ide ka usvajanju "zakona o stranim agentima", sličnog onom koji se već primjenjuje u Rusiji, Escobar kaže da ne bi rekao da je sličan onom koji se primjenjuje u Rusiji.

- Identičan je onom koji se primjenjuje u Rusiji. Dakle, za nas je to antidemokratski čin, opasan čin. I mi to vidimo kao očajnički potez vlasti koja pokušava da ućutka nezavisne novinare da ukažu na sve nedostatke. Dakle, govoreći novinarima da ne mogu da objave istinu, oni ne mogu da sakriju istinu. Mislim da ovaj zakon nikako ne može pomoći da se Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, približi Evropi. Ali, mislim da je to plan. Mislim da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zapravo nema namjeru da pomogne približavanju Republike Srpske Evropi, navodi Escobar.

Escobar je odgovarao i na pitanje o Christianu Schmidtu, odnosno izjavama Doodika da će biti deportovan ako pokuša da uđe u Republiku Srpsku.

- Prije svega, on (Dodik) nema ta ovlašćenja. Dozvolite mi još da kažem da je uloga visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zacrtana u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dakle, on je važan deo Dejtona. Njegov legitimitet se crpi iz Dejtona. I on ima našu punu podršku, ima i punu podršku Evropske unije. I ne samo to, ima punu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC), rekao je Escobar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo