0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

22.09.2023 / 10:02 Svijet - Nakon 24-satne vojne operacije

Azerbejdžan razmatra amnestiju za armenske borce koji su položili oružje

Azerbejdžan razmatra amnestiju za armenske borce koji su položili oružje
Foto. EPA

Azerbejdžan razmatra amnestiju za armenske borce iz Karabaha koji predaju oružje, iako su neke vojne jedinice Karabaha saopćile da će nastaviti s otporom, kazao je za Reuters savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Etnički Armeni u Nagorno-Karabahu saopćili su u četvrtak kako su im potrebne sigurnosne garancije prije nego što predaju oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je povratio otcijepljenu regiju pod svoju kontrolu nakon 24-satne vojne operacije.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u srijedu je kazao da je njegova čelična šaka vratila ideju o odvojenom etničkom armenskom Karabahu u istoriju i da će regija odsada “živjeti u raju" kao dio Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijjev, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Azerbejdžana, kazao je Reutersu u televizijskom intervjuu kako je Baku predvidio amnestiju za one borce iz Karabaha koji su predali oružje.

- Čak i za bivše vojnike i borce, ako se tako mogu klasificirati, pa čak i za njih mi predviđamo amnestiju ili aludiramo na amnestiju - kazao je Hadžijev.

Armenska prava u Karabahu poštovat će se, u sklopu njihove integracije u Azerbejdžan, naglasio je on, dodajući da su zatražili humanitarnu podršku, kao i zalihe nafte i benzina. U petak će u regiju biti isporučena tri pošiljke humanitarne pomoći, kazao je on.

- Trenutno primjećujemo da su neke pojedinačne grupe vojske i oficiri davali javne izjave da neće pristati na naše uslove i da će nastaviti otpor - izjavio je Hadžijev.

- Vidimo i da neke manje grupe idu u šumu. Ne uočavamo, međutim, da je to najveći izazov i veliki sigurnosni izazov. Naravno da će to uzrokovati određene izazove i poteškoće, ali ne u tako velikim razmjerima - kazao je.

Karabah je međunarodno priznat kao dio uglavnom muslimanskog Azerbejdžana, ali njegovo kršćansko armensko stanovništvo je de facto držalo nezavisnost od rata 1990-ih kada je Sovjetski Savez propao.

Mnogi od 120.000 Armena u Karabahu kažu da su ih napustili Rusija, Zapad i sama Amenija - i više puta su govorili da strahuju od progona od strane Azerbejdžana, koga podržava Turska

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je Armenija spremna da prihvati izbeglice iz Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžanska tvrdnja o pobjedi nad regijom uvodi još jedan zaokret u burnu historiju planinskog Nagorno-Karabaha, koji je tokom stoljeća bio pod vlašću Perzijanaca, Turaka, Rusa, Osmanlija i Sovjeta.

To bi također moglo promijeniti delikatan odnos snaga u regionu Južnog Kavkaza, spletu nacija i etničkih grupa gdje se Rusija, Sjedinjene Države, Turska i Iran bore za utjecaj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo