14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

22.09.2023 / 12:26 BiH - Banjaluka

SIPA izuzima dokumentaciju iz UIO u slučaju Majstorović

SIPA izuzima dokumentaciju iz UIO u slučaju Majstorović
Foto: Arhiv

Po nalogu Suda BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA izuzimaju određenu dokumentaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje u zgradi sjedišta u Banjaluci, saopćeno je iz UIO.

Dodaju da je izuzimamje dokumentacije vezano za predmet Jelena Majstorović.

- Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava rad svih agencija za provođenje zakona u Bosni I Hercegovini, kao i rad pravosudnih institucija, te je na raspolaganju svim pomenutim tijelima u cilju potpune zakonitosti postupanja svakog zaposlenog u UIO, navode.

Majstorović je radila kao šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru UIO u Banjoj Luci. Pored nje osumnjićčeni je i Radenko Popović te Stevo Savić, također uposlenici UIO.

Majstorović je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa kolegom Radenkom Popovićem zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovace tražeći im mito.

Osumnjičeni Stevo Savić se zajedno s drugim osumnjičenim u pomenutom predmetu, tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH, a u vezi sa članom 53. i 54. istog Zakona, saopćeno je iz Suda BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo