17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

22.09.2023 / 13:30 Politika - Predsjednik SDS-a

Miličević: Samostalnost RS historijski cilj za buduće generacije

Miličević: Samostalnost RS historijski cilj za buduće generacije
Foto: Vijesti.ba

"Ukoliko globalni historijski i politički tokovi budu išli u pravcu ka samostalnoj RS, trebamo to prepoznati i ići u tom pravcu, ali nacionalno odgovorno je reći da sada nije taj historijski trenutak", izjavio je ovo Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke i istakao važnost očuvanja dejtonskog okvira za RS.

Miličević je naglasio da težnja srpskog naroda za samostalnost predstavlja istorijski proces, ali je istovremeno upozorio na dugogodišnje manipulacije nacionalnim emocijama pojedinih političara, koji su, kako tvrdi, iskorištavali ovu težnju radi jeftinih političkih poena.

"Samostalnost može biti istorijski cilj za buduće generacije, ali prioritet treba da bude dogovor sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska predstavlja okvir koji štiti prava srpskog naroda u BiH, a mi imamo posebnu obavezu prema 25 hiljada srpskih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, da ne pravimo ishitrene i neodgovorne poteze koji je mogu ugroziti", naglasio je Milićević.

"Zanimljivo je i da oni koji nisu sudjelovali u Odbrambeno - otadžbinskom ratu danas su najglasniji i najviše manipulišu s težnjama za ‘otcjepljenjem' “, rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Milan Milićević je apelovao na političke lidere da razmišljaju o dugoročnim interesima Republike Srpske, a ne samo o svom političkom profitu i da se suzdrže od manipulacija koje bi mogle ugroziti stabilnost i prosperitet Republike Srpske.

Isto tako, poručio je svim onim političkim akterima u Federaciji BiH koji zagovaraju neki model građanske, unitarne države, da se to ne može desiti i da je potrebno vratiti se u Dejtonski okvir BiH, koji je trenutno sasvim dovoljan za sve ljude koji ovde žive i neophodno je fokusirati se na unapređenje ekonomske situacije i rješavanje drugih važnih pitanja, a ne očekivati od nekih stranaca da nam urede međusobne odnose u BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo