9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

22.09.2023 / 17:15 Svijet - Tržište

Zbog ruske zabrane izvoza goriva rastu cijene nafte

Zbog ruske zabrane izvoza goriva rastu cijene nafte
Foto: Arhiv
Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog procjene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla potaknuti potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94.10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 90.58 dolara.

Tržišta je jučer iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i stabilizirala cijene. Zabrana ne obuhvaća Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi. Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija TASS.

Zabrana će ponovo unijeti neizvjesnost u ionako tijesnu globalnu opskrbu derivatima i mogla bi prisiliti zemlje uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se takmiče u ponuđenim cijenama, objašnjava u bilješci RBC. Veleprodajne cijene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt-Peterburgu gotovo 10 posto, a dizela za 7.5 posto, prenosi Hina.

Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi postroženi uslovi finansiranja mogli zakočiti privredu i potražnju za naftom.

"Kratkoročno će cijene vjerovatno definirati uglavnom signali na strani potražnje", procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo