0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

22.09.2023 / 18:43 Politika - Reakcija

Ambasada Rusije: Schmidt nije visoki predstavnik

Ambasada Rusije: Schmidt nije visoki predstavnik
Foto: Arhiv
Njemački državljanin Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Uzurpacija od strane pojedinih članova Rukovodećeg komiteta prava na "imenovanje" visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljiva, saopćeno je danas iz Ambasade Rusije u BiH.

Iz ove ambasade navode da je generalni sekretar UN Antonio Guterres odgovoru na pismo člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović potvrdio da nigdje i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti UN kojom se odobrava kandidatura Christiana Schmidta i da je on s toga nelegitiman.

- Sama činjenica da se nakon značajnog vremenskog perioda "rada" Christiana Schmidta pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina - sve to izričito potvrđuje da ni oni sami ne vjeruju u njega. Zaista, haotični postupci Christiana Schmidta i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočarenja čak i onih u BiH koji su naivno vjerovali u takozvanu "međunarodnu zajednicu". Odavno je svima jasno da je car stvarno go - saopćeno je iz ruske Ambasade povodom izjave Upravnog odbora PIC-a koji je danas izrazio podršku Schmidtu i pozvao "predsjednika RS da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Schmidtom".

Iz ruske Ambasade ističu da je tragikomična persona Schmidt najbolji argument u korist zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

Dodaju da i sami međunarodni "zagovarači" Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha ovog mirovnog sporazuma.

- Nedostaje njima hrabrosti da u "izvornom" engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika - predsjednika RS, koju skrivaju u skraćenici RS - navodi se u saopćenju.

Iz ruske Ambasade ističu da bi "branioci" Dejtona trebalo bi da znaju da je RS punopravni učesnik Mirovnog sporazuma i i da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primjeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako zastrašivanje, prijetnje i nasilno promovisanje "euroatlantske perspektive".

- Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u BiH posredstvom korišćenja persone Schmidta kao i instrumenata "bonskih ovlašćenja", na koje on nema pravo, snositi autori izjave od 22. septembra 2023. godine - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo