1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C

22.09.2023 / 22:26 Politika - Odgovorio Komšiću

Milanović: Presuda suda iz Strazbura idiotska, put u sukob

Milanović: Presuda suda iz Strazbura idiotska, put u sukob
Foto: Agencije
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše, jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strassbourgu. Ti suci se igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob, rekao je predsjednik Milanović komentirajući izjavu Željka Komšića, prenosi HRT.

Podsjećajući na ranije presude tog suda, Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH.

- Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine.

Sud u Strassbourgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ, poručio je Milanović i dodao kako se nada "da će tako djelovati i ova Vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo