-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

23.09.2023 / 07:40 Svijet - Izraelski premijer

Na pragu smo historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije

Na pragu smo historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije
Foto: Agencije
Izrael je na pragu normalizacije diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Nema sumnje da su Abrahamski sporazumi najavili zoru novog doba mira. No vjerujem da smo na pragu još dramatičnijeg postignuća: historijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije", rekao je Netanyahu, referirajući se na sporazume kojima je Izrael normalizirao odnose s Bahrainom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi Hina.

U istom obraćanju se usprotivio da se Palestincima "omogući pravo na veto" na proces mirovnih pregovora s arapskim državama.

"Vjerujem da bi sklapanje mira s više arapskih država zapravo povećalo izglede za postizanje mira između Izraela i Palestinaca", dodao je.

U srijedu je i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman potvrdio da su dvije zemlje na pragu normalizacije odnosa.

"Svakog dana smo sve bliži", rekao je za Fox News, ali naglasio da će sporazum uvelike ovisiti o odnosima Izraela prema Palestincima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo