25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

23.09.2023 / 12:46 BiH - Mostar

Patrijarh Porfirije: Veliki blagoslov dolazak u Hercegovinu

Patrijarh Porfirije: Veliki blagoslov dolazak u Hercegovinu
Foto: RTRS
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Manastir Žitomislić u okviru dvodnevne posjete Eparhiji Zahumsko-herecegovačkoj i primorskoj.

Patrijarha su dočekali mnogobrojni vjernici.Za svakog pravoslavnog čovjeka veliki je blagoslov dolazak u Hercegovinu, rekao je patrijarh srpski Porfirije tokom posjete Manastiru Žitomislić.

Istakao je da je jedan od najsvjetlijih pravoslavnih svetinja u Hercegovini Manastir Žitomislić.

Patrijarh: Veliki blagoslov dolazak u Hercegovinu

Patrijarh: Veliki blagoslov dolazak u Hercegovinu

Posted by RTRS vijesti on Subota, 23. septembar 2023.

Patrijarh Porfirije prethodno je stigao u Mostar gdje su ga na aerodromu dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Na Aerodromu Mostar dočekali su ga i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Milimir Vujadinović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, te sveštenici iz Mostara Duško Kojić i Marko Gojačić.Patrijarh srpski u posjetu Mostaru došao je povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Patrijarh Porfirije prvo ide u Manastir Žitomislić, a zatim u Prebilovce. U Mostar se vraća u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18.00 časova.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar pozivaju vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha večeras u 19.00 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju sutra u 9.00 časova u Sabornom hramu.

Od 9.00 časova sutra u Sabornoj crkvi Svete Trojice biće služena sveta božanstvena liturgija kojom će načalstvovati patrijarh uz sasluženje velikog broja episkopa i sveštenika.

Patrijarh će prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve Svete Trojice koji će biti održan u hotelu "Mepas" od 12.00 časova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo