13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.09.2023 / 15:21 Regija - Kiša stvara probleme

Nevrijeme u Hrvatskoj, poplavljene ulice u Splitu

Nevrijeme u Hrvatskoj, poplavljene ulice u Splitu
Foto: Facebook
Usljed velike količine kiše koja je pala u kratkom periodu došlo je do poplave na putevima u Splitu.

Ciklon s frontalnim poremećajem jutros se premješta preko srednje Dalmacije prema jugu, pa je tako u većem dijelu Dalmacije promjenljivo do pretežno oblačno, a na nekim područjima bilo je i jačih pljuskova s grmljavinom i obilnijih padavina.

Nakon najavljenog nevremena u Splitu, počeli su problemi na splitskim ulicama.

Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom periodu došlo je do poplave na putevima velikom broju ulica u Splitu.

Dalmatinski portal piše da je "bazen" već napravljen u glavnim ulicama.

Prema mreži automatskih meteoroloških stanica Pljusak.kom, najviše padavina palo je na širem području Šibenika - Radelj 107 litara, Murter 75 litara, Krković 73 litra, Šubićevac 53 litra, Drniš 34 litra. Zadar i okolina dobili su 5-15 litara, a Benkovac 74 litra kiše. Na širem području Splita kiša još uvek pada, pa sami grad mjeri 10-15 litara, Trogir 15, Dugopolje 20, Kaštela 25-30, Sinj 13, Hrvace 30, Nisko 37, a Muć 48 litara.

Južnije od ovog područja padavine će zahvatiti kasnije, piše Dalmacija danas.

Duva umjeren do pojačan jugo, koji nakon fronte okreće na umjeren, prolazno i pojačan zapadni i sjeverozapadni vjetar, a uz obalu ponegdje i umjerenu buru.

"Mestimično grmljavinsko nevrijeme. Vjerovatnost grmljavine veća je od 80%. Jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u saobraćaju. U južnoj i dijelu srednje Dalmacije duvaće umjeren do jak jugo, na otvorenom moru i jugozapadni vetar, a na ostatku područja uz obalu uglavnom slaba do umjerena bura i istočni vetar. Lokalno olujni udari jugozapadnog vjetra i juga. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vetrom. Mogući su lokaloizovani prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava DHMZ.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo