10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.09.2023 / 20:20 BiH - Saborna crkva

Porfirije u Mostaru: Ovo je najmultietničkiji grad u BiH

Porfirije je u besjedi rekao da se iz mostarskog Sabornog hrama danas kao na dlanu vidi čitav grad Mostar, da je to mjesto sa kojeg se može doživjeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

- Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo "raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostorški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački". Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovdje - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naglasio da pravoslavni srpski korijeni sežu u same početke grada Mostara.

- Od početka postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao se pravoslani pečat, pravoslavni duh svetosavski, ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i ljepotu grada Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH - istakao je Porfirije.

Patrijarh je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je u besjedi da mostarski Saborni hram predstavlja duhovni most kojim prevazilazimo podjele.

On je poželio dobrodošlicu patrijarhu srpskom Porfiriju.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo