24.09.2023 / 10:04 BiH - Foto

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru

Patrijarh srpski Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina osvećenja crkve.

Posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve služio je liturgiju u Sabornoj crkvi 1933. godine, tačno prije 90 godina.

Patrijarh srpski koji boravi u dvodnevnom posjetu Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj poslao je iz tog grada poruke mira te pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

Potom će biti održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

”Neka Bog da da i ova svetinja što prije dobije svoj prvobitni izgled, da sjaji kao što je sjajila i prije 150 godina, ali prije svega da bude sjajna našim sabiranjem i okupljanjem i ovome hramu, da sija našom molitvom, vjerom i jedinstvom. Da Bog da da se ovdje okupljamo, a ja se molim da to bude ako Gospod to hoće, za sledeću sabornu slavu da hram osveštamo”, kazao je patrijarh Porfirije.

Na liturgiju u Sabornoj crkvi stigao je veliki broj vjernika iz Mostara, Hercegovine i cijelog regiona, kao i veliki broj zvaničnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo