-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C

24.09.2023 / 17:29 BiH - Opsadno stanje

Ahatović nakon drame na Kosovu: Šta da očekuje BiH!?

Ahatović nakon drame na Kosovu: Šta da očekuje BiH!?
Nedžad Ahatović (Foto: Facebook)
Trojica napadača na Kosovu su ubijena, dok su u Rudarama uhapšena četvorica njihovih pomagača, saopćila je kosovska policija.

Podsjetimo, tridesetak naoružanih napadača skriva se u manastiru Banjska na sjeveru Kosova, a opkolile su ih jake policijske snage. KFOR je saopćio da nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj i dodao da su trupe KFOR-a prisutne u tom području koje su spremne da odgovore ako bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova zatražio da se napadači predaju sigurnosnim vlastima.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović oglasio se na Twitteru:

- Vidim ima dosta 'šumova' i pretpostavki o naoružanoj terorističkoj grupi koja je zametnula sukob sa kosovskim snagama sigurnosti.

- Ako se radi o terorističkoj grupi u organizaciji Srbije (tzv.Sjeverna Brigada) onda će uslijediti da li diplomatska ili vojna ofanziva Beograda. Ako se radi o naoružanoj terorističkoj grupi u organizaciji Rusije onda će uslijediti pritisak Moskve na Beograd da se izjasni na čijoj je strani, jer ukoliko teroristička grupa bude likvidirana od strane kosovskih snaga sigurnosti bez pomoći iz Srbije to će Vučiću biti stavljeno na teret.

- KFOR naravno samo 'prati situaciju' što će reći da bi i EUFOR na isti način reagovao na slična dešavanje u Bosni i Hercegovini, koja će sasvim sigurno uslijediti nakon ove provokacije na Kosovu.

- Međunarodna zajednica očito nema plan kako bi ustabila region i kao što kazah Rusija je pobjedila zapad i gospodar je rata i mira u regiji Zapadnog Balkana, poručio je Ahatović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo