16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

25.09.2023 / 09:09 Crna hronika - 10 minuta čistog užasa

Uznemirujuće: Objavljena potresna snimka premlaćivanja Klare Buntić

Uznemirujuće: Objavljena potresna snimka premlaćivanja Klare Buntić
Foto: Društvene mreže
'Nisam napravila snimku da bih je objavila u medijima. Htjela sam imati dokaz, znala sam da nikad neću imati svjedoke'...

Denis Buntić, bivši rukometni reprezentativac Hrvatske priveden je u Ljubuškom zbog porodičnog nasilja, a policija je u kući pronašla i cijeli arsenal oružja. Ipak, pušten je nakon ispitivanja i neće u pritvor.

Na audiozapisu se može čuti kako Klara govori: "Molim te, molim te, što sam ti uradila? Što sam ti uradila?", preklinjala je supruga Buntića dok je on uzvraćao sa "Što nisi zaslužila?', može se čuti na snimci Jutarnjeg lista.

"Nemoj me udarati više! Nemoj me! Nemoj više!", također je govorila Klara na jezivoj snimci, na kojoj se može čuti plač djeteta od devet mjeseci.

"Teško je to slušati? Ja to živim. Moje dijete to živi. To je teško. Ne znamo hoćemo li doživjeti sutra. Nisam napravila snimku da bih je objavila u medijima. Htjela sam imati dokaz, znala sam da nikad neću imati svjedoke. Da će biti moja riječ protiv njegove. Vjerovala sam da će netko od nadležnih reagirati kad čuje snimku. Da ću zbog snimke izbjeći ovo što se sada događa i da ću naći mir za sebe i dijete. Ali pušten je nakon manje od 48 sati! Ja nemam izbora, zato želim da se objavi na portalu. Javno. To je naša posljednja šansa", rekla je Klara Buntić za Jutarnji.

Buntić slobodan nakon što je pretukao ženu: "Jesmo li šta naučili iz Nizaminog slučaja?"

Nevladina organizacija Inicijativa građanki/na Mostara oglasila se na Facebooku oko slučaja Denisa Buntića, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca, koji je pušten na slobodu nakon što je pretukao suprugu Klaru i prijetio joj smrću.

Poslije ispitivanja, Općinski sud u Ljubuškom je pustio Buntića na slobodu te mu je odredio mjere zabrane prilaska ženi. Osim što je pretukao ženu i prijetio joj, Buntić je u svojoj kući imao hrpu oružja - automatske puške, zolje, streljivo.

Na sudu u Ljubuškom godinama radi Buntićeva majka. Tužitelj mu je kum, a tužiteljeva majka advoaktica, objavila je Slobodna Dalmacija. Buntićeva advokatica je za Dnevnik Nove TV rekla da nije bilo razloga za zadržavanje u pritvoru.

"Sud šalje poruku da su nasilnici zaštićeni, a žrtve porodičnog nasilja nisu"

Iz Inicijative građanki/na Mostara kažu da su zabrinuti zbog nasilja nad Klarom Buntić i "sramotnog poteza Općinskog suda u Ljubuškom".

"Mišljenja smo da ovakav potez Suda šalje poruku da su žene, žrtve porodičnog nasilja, institucionalno nezaštićene i šalje poruku da su nasilnici zaštićeni. Iskazujemo nezadovoljstvo radom nadležnih institucija i tužilaštava jer svaki dan čitamo da se negdje u Bosni i Hercegovini dogodilo porodično nasilje i nasilnici su na slobodi.

Pitamo se jesmo li naučili što iz slučaja Nizame Hećimović iz Gradačca? Bismo li reagirali da se dogodio smrtni slučaj? Ko će biti kriv kad postane prekasno?! Zajedno zaštitimo Klaru i svaku drugu ženu žrtvu nasilja!

Pokažimo im da nisu same! Pozivamo nadležne institucije i tužilaštvo da rade svoj posao i da žene, žrtve nasilja trebaju sistemski zaštiti, a nadležni Općinski sud u Ljubuškom da revidira svoju sramotnu odluku", objavila je nevladina organizacija na Facebooku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo