-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

25.09.2023 / 12:40 BiH - Sarajevo

Obilježena 29. tužna godišnjica pogibije Zame Dučića

Obilježena 29. tužna godišnjica pogibije Zame Dučića
Foto: Vijesti.ba

U haremu Alipašine džamije, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 29. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ i komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Zame Dučića.

Članovi porodice, prijatelji i saborci i ove godine su se s dužnim poštovanjem prisjetili ovog velikog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je svoj život za domovinu položio 25. septembra 1994. godine na Jasenu u općini Vareš.

Ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je prisustvovao obilježavanju ove tužne godišnjice.

„Naša je dužnost i obaveza da pamtimo naše heroje, i sjećamo ih se sa velikim poštovanjem, te da učimo našu djecu o ljudima koji su napuštali svoja ognjišta i porodice da bi opstao jedan narod. Nama su na ponos naši heroji, agresoru su na sramotu ratni zločinci. S ovog mjesta poručujemo da nećemo zaboraviti tekovine naše odbrane, i da smo jedinstveni kada je riječ o njegovanju kulture sjećanja“, istakao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Sarajevski heroj, rahmetli Zamo Dučić, rođen je 08. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku, nedaleko od Plavskog jezera. Obavljao je dužnosti komandanta Trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa ARBiH i komandanta 101. motorizovane brigade. Posthumno mu je dodijeljen čin majora, a kasarna u Krivajevićima kod Olova nosi njegovo ime. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, te na Crnoriječkog visoravni u odbrani Vijenca, Poloma i Jasena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo