23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

25.09.2023 / 16:00 Košarka - Legenda hrvatske košarke

U Šibeniku počelo snimanje filma o Draženu Petroviću

U Šibeniku počelo snimanje filma o Draženu Petroviću
Foto: Agencije

U Šibeniku je počelo snimanje igranog filma o velikanu hrvatske košarke Draženu Petroviću koji je preminuo prije 30 godina. 

Nakon Šibenika, filmska ekipa na čelu s redateljem Danilom Šerbedžijom odlazi u Zagreb i SAD.

Očekuje se da će film u kina doći 22. oktobra naredne godine, kada bi Petrović proslavio 60. rođendan.

Snimanje dugometražnog filma “Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću” počelo je u petak na šibenskom Baldekinu, Petrovićevom naselju iz djetinjstva, nakon opsežnih priprema.

U snimanju je učestvovalo više od 70 filmskih radnika i brojni glumci i statisti koji su se vratili u 70-te godine prošlog vijeka, u vrijeme kada je Petrović odrastao, saopštili su danas producenti filma. Šibenske ulice su za vikend imale i posebnu prometnu regulaciju, a prema tvrdnjama proizvođača, i gradske vlasti i stanovnici pokazali su puno razumijevanja.

Film će obuhvatiti sva važna razdoblja u životu jednog od najboljih košarkaša svijeta, od djetinjstva i odrastanja u Šibeniku, njegove košarkaške karijere u Evropi i SAD-u do rata u bivšoj Jugoslaviji, romantičnih veza i njegove tragične smrt u saobraćajnoj nesreći 1993.

Odraslog Dražena Petrovića tumači mladi hrvatski glumac Domagoj Nižić, a malog Dražena šibenski osnovnoškolac Tonko Stošić.

Draženovog oca Joleta Petrovića tumačiće srpski glumac Dragan Mićanović, a njegovu majku Biserku Petrović poznata hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

- Ovaj film je priča o Draženu, mi smo ovdje ostali samo da pomognemo - rekla je na početku snimanja glumica, koja je posljednji put glumila u hrvatskom filmu 2012. Dodala je da se ljubav i ponos osjeća u cijelom gradu "njihov mali".

Autor projekta i producent filma je Kinoteka pod režijom Ljube Zdjelarevića, a scenario je napisao Ivan Turković-Krnjak. Koproducenti filma su RTG Pictures iz SAD, Living Pictures iz Srbije i producentska kuća December iz Slovenije.

Dražen Petrović, zvani košarkaški Mozart, započeo je svoju sportsku karijeru u rodnom Šibeniku. Potom je prešao u Cibonu, a odatle u Real Madrid. Iz Real Madrida je otišao u NBA, prvo u Portland Trail Blazerse, a zatim u New Jersey Netse.

Košarkašku reprezentaciju Jugoslavije odveo je do zlata na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. i prvog mjesta na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. Sa reprezentacijom Hrvatske postigao je najveći uspjeh, srebrnu medalju nakon slavnog finala sa SAD na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj 7. juna 1993. godine u dobi od 28 godina. Nakon njegove smrti, Netsi su penzionisali broj 3 koji je nosio, prenosi STA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo