17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

25.09.2023 / 20:17 BiH - Priča s Čvrsnice

Daily Mail pisao o otkriću Dženada Džine, poznat identitet britanske posade

Daily Mail pisao o otkriću Dženada Džine, poznat identitet britanske posade
Foto: Vijesti.ba
Ugledne britanske dnevne novine pisale su o tome kako otkriće na bosanskoj planini može riješiti 80-godišnju misteriju nestanka britanskog RAF Wellington bombardera tokom Drugog svjetskog rata.

Naglasili su da upravo ovo “slučajno otkriće koje je učinio planinar na udaljenoj padini bosanske planine može konačno spojiti ostatke petorice RAF pilota iz Drugog svjetskog rata sa njihovim porodicama - skoro 80 godina nakon što su nestali u akciji.” 

- U julu 1944. godine, jedan RAF Wellington bombarder od trinaest poslanih iz Regina, Italija, kako bi napali rafineriju nafte u Smederevu u Srbiji, nije se vratio, i više se ništa nije čulo od njegove posade. Mnogi saveznički avioni su izgubljeni u opasnim planinskim područjima Bosne i Hercegovine, koja je tada bila okupirana od strane nacistički Nezavisne Države Hrvatske. Jedini spomenik za petoricu članova posade leta HF736 eskadrile 150, kao i hiljade drugih letača koji su nestali u akciji, bio je veliki spomenik na Malti, piše Daily Mail. 

Oni su se osvrnuli i na to kako je “bosanski fotograf i planinar Dženad Džino uspio pronaći ljudske kosti i čak zlatni prsten sa grbom za koji se vjeruje da pripada posadi, zajedno sa ostacima aviona. S obzirom na detalje dobijene iz njegovih istraživanja, MailOnline je sada koristio RAF-ove ratne zapise kako bi utvrdio identitete petorice letača.” 

- Samo je jedan Wellington sa petočlanom posadom nestao u tom području u to vrijeme, a to je bio pozivni znak HF736, deo eskadrile 150, koji je nestao noći 16. jula 1944. godine. Pronašli smo Knjigu operativnih zapisa eskadrile 150 u Nacionalnom arhivu, u kojoj je zabilježeno da je 13 aviona krenulo na misiju u lošim vremenskim uslovima, ali se samo 12 vratilo. U bilješkama je zabilježeno: "Dvanaest aviona se sigurno vratilo na bazu, jedan avion pod komandom narednika Mandeija nije se vratio - od njega nije bilo nikakvih vesti nakon polijetanja." Svi zabilježeni detalji o nesretnoj posadi, svi članovi Dobrovoljnog rezervata RAF-a, nalaze se na Spisku časti savezničkih pilota, otkrili su oni. 

Daily Mail je također otkrio i identitet članova posade, “kapetan je bio Bryan Leslie Munday iz Wembleya, star 23 godine. Ostali članovi bili su: James Melville Charles Oakley, iz St. John's Wood, London; Lionel Artur Volter Francis, 23, iz Stanstead Abbots, Harts; Nevil Vard Braun, 22, iz Beckenhama, Kent; Jack Charles Langley Stacey, 21, iz Spalding, Lincs.” 

Oni su opisali i Džinin put prema ovom otkriću. 

"Lokalni ljudi su pričali o pričama o pronađenom srušenom avionu u planinama i aluminijumu koji je uziman da bi se istopio i prodavao kao suveniri," rekao je.Ali niko nije tačno znao gdje se ta tačka nalazi, i prošlo je još nekoliko mjeseci dok nije bio upućen na vrh planine zvane Pločno, gdje je započeo svoju potragu na strmoj stjenovitoj padini punoj dubokih udubljenja i pukotina. Nakon tri sata, naišao je na prvi komad rđavog metala sa okvira aviona, ali je i dalje vjerovao da je pronašao Spitfire. Uslijedili su još komadi, uključujući ostatke motora, ostatke drvenih propelerskih vratila, čahure i kontrolnu mjericu. Kako je napredovao prema vrhu planine, počeo je nalaziti lične stvari, kaiševe za kacigu, dugmad i na kraju, ljudske kosti. Kontaktirao je britansku ambasadu u Sarajevu i lokalnu policiju, te je cijelo područje temeljno pretraženo.” 

-.Zatim, kada je Džino pokazao fotografije stajnog trapa aviona vojnim stručnjacima, doživio je najveće iznenađenje kada su mu rekli da to nije Spitfire, sa jednim pilotom, već Wellington sa petočlanom posadom. 
Nakon toga, otkrio je zlatni prsten i srećnu crnu mačku izrađenu od kamena, koju je pretpostavio kao amajliju za sreću pilota. On je svojim gledaocima rekao: "Osjećam se loše dok rukujem svim ovim stvarima, ali nadam se da ćemo moći donijeti mir britanskim letačima. Crna mačka je znak nesreće na Balkanu, ali suprotno u Engleskoj, piše Daily Mail. 

Detaljno proučavanje savezničkih i osovinskih zapisa omogućilo je da se identifikuje avion. 30. jula 1944. godine, nacistička hrvatska vlada je zabilježila ostatak "neprijateljskog" aviona koji je pronađen u tom području sa pet truleća tela. Nije zabilježeno da li je bila napravljena neka pokušaj da se tim ljudima obezbjedi dostojanstvena sahrana, ali s obzirom na broj ljudskih kostiju koje je Džino pronašao na stjenovitom terenu, čini se malo vjerojatnim. 

A dok je Džino za MailOnline, izjavio da ga je posebno intrigiralo otkriće figure crne mačke. -To je podiglo mnogo pitanja u mom umu - da li je to bilo da zaštiti pilota od loše sreće, ili možda poklon od njegovog djeteta? To je objekt koji budi našu maštu, i zaista sam se emotivno vezao za njega, izjavio je on. 

Rekao je da s velikim nadanjem želi da bude moguće pronaći rođake ovih ljudi. 

-.To bi mi mnogo značilo. Bosna je bila u ratu prije 30 godina, i mnoge porodice i dalje tragaju za ostacima svoje nestale djece. Poznajem nekoliko porodica koje dijele svoju bol, i razumijem koliko bi im značilo da dobiju bilo kakve tragove. Iskreno se nadam da će ova priča završiti na najbolji mogući način, pronalaskom porodica ovih letača, zaključio je Džino za Daily Mail.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo